La música de Schubert ressonarà a les nostres sales

Imatge
31/08/2017
Acollim tres projeccions en el marc de la Schubertíada 2017

La música de Franz Schubert posa les emocions humanes al centre d’atenció de l’oient. La malenconia, la tristesa i la nostàlgia s’hi capten amb un sentit poètic i líric sense parió. És per això que la seva música ha estat emprada de manera freqüent pels creadors del cinema. Per il·lustrar el món interior d’uns personatges de ficció, la música de Schubert ha estat i seguirà sent un referent absolut.

Per segon any consecutiu, la Filmoteca col·labora amb el festival Schubertíada i programa un cicle de tres pel·lícules que es projectaran a les nostres sales com a colofó de la vint-i-cinquena edició de la trobada de Vilabertran, entre el 5 i el 9 de setembre de 2017. Enguany, els films E la nave va... (Federico Fellini, 1983), La Belle meunière (Marcel Pagnol, 1949) i The Hunger (Tony Scott, 1982) s’encarregaran d’omplir les nostres sales d’emocions: melangia, tristor, nostàlgia, romanticisme...

El primer film que projectarem, el dimarts 5 de setembre a les 17.00 h, és E la nave va..., el clàssic de Federico Fellini amb una escena inoblidable en què alguns dels seus excèntrics personatges interpreten el Moment musical núm. 3 en fa menor de Schubert amb gots i ampolles de vidre. La pel·lícula compta amb una segona projecció el dissabte 9 de setembre, a les 19.30 h.

La Belle meunière (Marcel Pagnol, 1949)També The Hunger, la interessant versió del vampirisme signada per Tony Scott el 1982, conté la peça D 929 de Schubert, un trio per a piano, violí i violoncel que interpreten Catherine Deneuve, David Bowie i un personatge de gènere indeterminat. El de Scott, en què les composicions de l’austríac potencien el romanticisme d’uns vampirs cultes i sensibles, es projecta el dijous 7 i el dissabte 9 de setembre, a les 17.00 i les 22.00 h respectivament.

Finalment, La Belle meunière de Marcel Pagnol –que projectem el dimecres 6 i el divendres 8 de setembre– ficciona un episodi real de la vida de Franz Schubert, el retir a les muntanyes del seu país natal per superar una crisi creativa. Aquí, doncs, la música punteja la biografia del compositor.

Franz Peter Schubert, una font inesgotable de música per al cinema

Tot i morir molt jove –tenia només 31 anys–, Schubert (1797 - 1828) va ser un dels grans compositors del segle XIX, i el mestre indiscutible del lied, dels quals en va escriure uns 600, el conjunt més perfecte i variat de la història, sent, com se'l sol considerar, gairebé el creador del gènere. També va escriure música litúrgica, òperes, música incidental, i una quantitat important de música de cambra i per a piano, així com nou simfonies (incloent-hi la famosa Simfonia Inacabada). La seva música és especialment melòdica i harmònica, i segurament aquest és el motiu pel qual les seves partitures han estat molt sovintejades per cineastes de totes les èpoques i estils.