‘La quadratura del Cercle A’, l'exposició de la Filmoteca que pots veure fins l'11 de febrer!

Imatge
17/10/2017
Va acompanyada d'un cicle de títols representatius de la trajectòria d'aquestes sales

Ara fa 50 anys, Jaume Figueras, Antoni Kirchner i Pere Ignasi Fages van fundar el Cercle A, la primera xarxa de cinemes d’Art i Assaig de l’estat, una xarxa que va introduir les versions subtitulades i va crear l’espectador modern en sales com el Capsa, l’Alexis, l’Arcadia o el Maldà. Ara, des de la Filmoteca retem un doble homenatge a aquestes sales i als seus creadors, a través d'una exposició i un cicle: 'La quadratura del Cercle A'.

L’exposició, comissariada per Octavi Martí i de producció pròpia de la Filmoteca, es pot visitar del 19 d’octubre de 2017 a l'11 de febrer de 2018. Alhora, la mostra està acompanyada d’un cicle amb una selecció de títols representatius de la trajectòria d'aquesta xarxa de sales, una retrospectiva que  inclourà una quarantena de pel·lícules fins a finals de gener.

El Cercle A

El Cercle A va canviar les criteris de programació i exhibició i les fórmules comunicatives i publicitàries per aconseguir la complicitat d’un creixent públic inquiet, curiós i exigent amb campanyes imaginatives.
Les programacions del Cercle A eren variades i eclèctiques, abastaven clàssics del cinema, cinematografies poc explorades, cinema d’autor contemporani i obres que s’obrien pas per les escletxes que començava a presentar la censura.

Jaume Figueres i Antoni Kirchner, davant d'un cartell publicitari del Cinema AlexisEl grup va començar la seva activitat el març de 1967, fa tot just 50 anys, al cinema Publi, amb l’estrena de la pel·lícula Kvinnodröm / Sueños , d’Ingmar Bergman. Aquesta projecció va marcar l’inici de les sales d’art i assaig de Catalunya. Amb el temps, el grup va anar ampliant la seva activitat programant en altres sales: Alexis, Aquitania, Arcadia, Atenas, Ars, Arkadin, Maldà, Capsa i Casablanca. Al llarg d’un quart de segle d’exitosa trajectòria, el Cercle A va tenir un paper determinant en l’educació cinèfila d’una societat, amb títols emblemàtics com Repulsion, To be or not to be i Le mari de la coiffeuse, i autors de referència com Dreyer, Godard, Wim Wenders i Buñuel.

L’exposició La quadratura del Cercle A ha comptat amb la col·laboració de dos dels fundadors del Cercle A, Jaume Figueras i Antoni Kirchner.

 

 

Imatges