La retrospectiva de Krzysztof Zanussi obre la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Imatge
10/11/2016

Zanussi és autor d’un cinema humanista i introspectiu que podrem veure en els cinc films programats. Quatre pel·lícules sobre diverses confessions religioses completen la programació de la Mostra a la Filmoteca.

La Filmoteca de Catalunya participa, del 15 de novembre a l’11 de desembre, a la Mostra de Cinema Espiritual, que organitza la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. La XIII edició d’aquesta Mostra reflecteix, a través de 20 films projectats en diverses sales de Catalunya, tant la sensibilitat de diferents tradicions religioses com les grans qüestions de l’ésser humà: el sentit de la vida i de la mort, la llibertat, l’amor, les malalties, la justícia o la solidaritat des d’una perspectiva transcendent. La Filmoteca, una de les principals seus de la Mostra, projectarà 10 films i acollirà una retrospectiva de l’obra del director polonès Krzysztof Zanussi, que ens visitarà per presentar el seu darrer treball, Obce cialo Cos estrany (2014), el dimarts 15 de novembre a les 20.00 hores.

La Mostra de Cinema Espiritual, des del seu inici amb vocació de diàleg interreligiós i cultural, pretén aprofundir sobre la presència de la dimensió espiritual en la cultura audiovisual i difondre, a través del cinema, una ètica i uns valors transversals que uneixen les diverses tradicions. En el marc de la mostra, la Filmoteca de Catalunya programa una retrospectiva de l’obra del director polonès Krzysztof Zanussi, autor d’un cinema humanista i introspectiu reconegut internacionalment des dels anys vuitanta. A més dels sis films de Zanussi projectem quatre films més, d’altres directors, que giren al voltant de diferents confessions religioses i que pretenen suposar un punt de trobada entre persones d’orígens i creences diversos, però amb inquietuds similars davant de la vida.

Krzysztof Zanussi (Varsòvia, 1939), físic, filòsof i cineasta, és autor d’un cinema que convida a la reflexió i a la introspecció, i que està impregnat d’una inquetud social potenciada per les conviccions catòliques del polonès. Pertanyent a la denominat “tercera generació” del cinema polonès, juntament amb Andrzej Wajda y Edward Zebrowski van crear el moviment del “cinema de la inquietut moral”, tota una declaració d’intencions. Zanussi, cineasta humanista i transcendent, no s’ha limitat a l’àmbit cinematogràfic sinó que ha abraçat també el teatre, l’òpera i la televisió, aportant en tot treball el seu doble vessant científic i metafísic. A banda de dirigir, Zanussi es dedica a la producció des de la seva empresa TOR Film Studio, que ha possibilitat obres com la trilogia dels Tres Colors de Krzysztof Kieslowski. A més, és professor, articulista i pertany al Pontifici Consell de la Cultura de la Santa Seu.

Obre el cicle, el dimarts 15 de novembre, a les 20 h, Obce cialo Cos estrany (2014), l’obra més recent del polonès, en què Angelo i Kasia es coneixen a Itàlia gràcies al moviment eclesial dels Focolars. Ella torna a Polònia per entrar en un convent i trenquen la relació, però el noi viatja fins a Varsòvia per intentar fer-la canviar de parer. La sessió serà presentada pel mateix Zanussi. Seguim amb el film que li va valdre al director un Lleó d’Or a Venència, Rok spokojnego slonca L'any del sol tranquil (1984), un melodrama sentimental que descriu l'amor impossible, despres de la Segona Guerra Mundial, entre una polonesa i un soldat estatunidenc que investiga crims de guerra a la zona. Mossèn Bruno Bérchez presentarà aquest reconegut film el dimecres 16 de novembre. A Serce na dloni Amb el cor a la mà (2008), un empresari molt ric tan sols es pot salvar amb un trasplantament cardíac immediat. A l'hospital coneix per casualitat un noi que ja no té ganes de viure: un suïcida potencial que podria ser el donant ideal.  Manel Pousa, més conegut com Pare Manel, presentarà el film el dijous 17. Un dels films més recordats de Zanussi és Iluminacja Il·luminació (1973), un assaig filosòfic inususal protagonitzat per actors no professionals i científics reals que enllaça la ficció amb fragments documentals. El film narra deu anys de la vida d'un jove físic convençut que la veritat pot ser desentranyada racionalment, tot i que durant la seva experiència vital anirà assolint el concepte il·luminació de Sant Agustí. Ruth Giordano, pastor protestant, presentarà la sessió de divendres 18. Tornant a la filmografia més recent de Zanussi, José Luis Rubio projectarà Persona non grata (2005), un film sobre el procés de dol de l'ambaixador de Polònia a l'Uruguai, a qui, després de perdre sobtadament la seva esposa, el remou per dins el dubte de si la dona li va ser infidel amb el viceministre rus. Concloem la retrospectiva de l’obra de Zanussi amb Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa La vida com una malaltia mortal de transmissió sexual (2000), protagonitzada per Tomasz, un metge sexagenari per a qui l'ordre racional de l'univers s'ensorra quan descobreix que pateix una malaltia mortal i el món d'ordinadors, rajos làser i viatges a Mart en què viu li fa difícil creure en el més enllà.

La segona part de la Mostra a la Filmoteca està dedicada a quatre confessions religioses que seran plasmades en cinc pel·lícules. Comencem per la recent Free in Deed (2015), basada en el fet real d’una mare soltera que porta el seu fill petit a l'església perquè el curin, moment en què ministre pentecostal s’haurà d’enfrontar a la malaltia gairebé incurable del nen i als seus propis dimonis interiors. Una història tan devastadora com plena d'humanitat i de compassió que serà presentada per Marta López. La destrucció dels decorats, excepte la mesquita, d’un film anterior de Daoud Aoulad-Syad en acabar el rodatge motiva el seu film A jamaâ La mesquita. Una pel·lícula amb humor i tocs comicodramàtics que retrata l’ambigua interpretació de l’Alcorà entre els propis teòlegs, alguns dels quals defensaven la destrucció dels sets mentre d’altres els volien mantenir. De l’Islam passem al judaisme amb Le chat du rabbin El gat del rabí (2011), un film d’animació per a adults en què el felí adquireix la capacitat de parlar i esdevé un estudiós de les creences del seu amo, però amb un gran esperit crític. Premi al millor film al Festival d'Annecy i guanyador d’un César al millor film d’animació, serà presentat per María Prieto. La comunitat sikh és la protagonista del film que conclou aquesta Mostra de Cinema Espiritual i que serà presentat per Paul Ackoo. The Fourth Direction La quarta direcció (2015) sintetitza dos relats curts de l'escriptor indi Waryam Singh Sandhu que reflecteixen l'ambient de por i paranoia que va viure el Panjab, a la dècada dels vuitanta, a causa del conflicte entre el Govern de l’Índia i aquesta nombrosa comunitat monoteïsta.

Els títols i horaris dels films del cicle són els següents:

Obce cialo Cos estrany, Krzysztof Zanussi, 2014

Dimarts 15 / 20.00 h   

Dimarts 29 / 21.30 h

Rok spokojnego slonca L'any del sol tranquil, Krzysztof Zanussi, 1984

Dimecres 16 de novembre / 21.30 h
Diumenge 27 de novembre / 19.00 h

Serce na dloni Amb el cor a la mà, Krzysztof Zanussi, 2008

Dijous 17 de novembre / 21.30 h

Divendres 9 de desembre / 22.00 h

Iluminacja Il·luminació, Krzysztof Zanussi, 1973

Divendres 18 de novembre / 19.00 h

Dimecres 7 de desembre / 18.30 h

Persona non grata, Krzysztof Zanussi, 2005

Dissabte 19 de novembre / 19.30 h

Diumenge 4 de desembre / 22.00 h

Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa La vida com una malaltia mortal de transmissió sexual, Krzysztof Zanussi, 2000

Diumenge 20 de novembre / 19.00 h
Dimarts 22 de novembre / 20.00 h

Dimecres 30 de novembre / 21.30 h

Free in Deed, Jake Mahaffy, 2015

Diumenge 27 de novembre / 21.30 h

A jamaâ La mesquita, Daoud Aoulad-Syad, 2010

Dimecres 23 de novembre / 20.00 h

Diumenge 11 de desembre / 19.30 h

Le chat du rabbin El gat del rabí, Antoine Delesvaux, Joann Sfar, 2011

Divendres 25 de novembre / 19.00 h

Divendres 2 de desembre / 21.40 h

The Fourth Direction La quarta direcció, Gurvinder Singh, 2015

Dissabte 26 de novembre / 19.30 h

Diumenge 4 de desembre 16.30 h