La Setmana del Cineclubisme Català torna a la Filmoteca a partir de dimarts 3 d'octubre

Imatge
02/10/2017
Dimarts 3 d'octubre es lliuraran els Premis José Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs

Per quart any consecutiu, en col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs (FCC) acollim, del 3 al 13 d'octubre, , la "Setmana del cineclubisme català", un cicle format per sis films representatius de la programació dels cineclubs.

A moltes comarques de Catalunya, els cineclubs representen l’única opció per veure cinema d’autor i en versió original. La seva oferta inclou pel·lícules inèdites a les pantalles comercials, curtmetratges, documentals, retrospectives, cinema familiar...

Enguany, i per quartany consecutiu, la Filmoteca de Catalunya i la Federació Catalana de Cineclubs organitzen conjuntament la Setmana del Cineclubisme Català, una sèrie de projeccions a la seu del Raval que després tindran continuïtat a diverses sales de Catalunya.

Els cinc llargmetratges programats són representatius de les programacions cineclubistes de Catalunya. Les Cineclub Vic, origens (Miquel Pérez, Quim Crusellas, 2016)projeccions –només una sessió per pel·lícula– aniran acompanyades, en tots els casos, de presentacions a càrrec de representants dels cineclubs que han proposat la sessió, i d'alguns dels guardonats amb el Premi José Maria Nunes d'enguany. A banda, el dimarts 3 d'octubre, la Federació Catalana de Cineclubs farà l'acte de lliurament  dels Premis abans de la projecció del migmetratge documental Cineclub Vic, orígens.

Enguany el jurat d’aquests guardons ha estat format per Rosa Llinàs (Cineclub Diòptria de Figueres) com a representant de la Junta de la Federació; Jordina Medalla, en representació del  Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers, guanyador del Premi José Maria Nunes al millor fet cineclubista del 2015 i Neus Ballús, realitzadora de cinema. El jurat ha decidit dos dels tres premis: el Premi José Maria Nunes al millor fet cineclubista 2016, que reconeix la tasca del Cineclub Manresa per la programació dels actes relacionats amb el seu 60è aniversari, i el Premi José Maria Nunes a la persona o entitat del món del cinema relacionada amb el cineclubisme, atorgat enguany al productor i distribuïdor Paco Poch.

El Premi José Maria Nunes a la millor pel·lícula catalana 2015, escollida directament pels cineclubs, és per La propera pell, de Isa Campos i Isaki Lacuesta, un film que a la Filmoteca es projectarà el dijous 5 d'octubre amb presentació dels dos guardonats.

Finalment, en el marc d'aquesta Setmana del Cineclubisme retrem un homenatge a Luce Vigo, morta el febrer d'enguany. Luce Vigo (Niça, 1931 - París, 2017) va estar marcada pel cinema des de la seva infància. Filla del gran Jean Vigo -a qui es va dedicar a reivindicar al llarg de tota la seva trajectòria- i òrfena des de molt petita, Luce Vigo va exercir com a programadora i crítica de cinema, i va desenvolupar una intensa activitat cineclubista. La sessió d'homenatge tindrà lloc el divendres 6 d'octubre a les 21.30 h amb una presentació a càrrec de Martí Porter i Julio Lamaña.