La quarta edició d'Arqu[in]Film homenatja les dones

Imatge
16/05/2017
Una nova col·laboració amb Arquinfad i Ojo Cónico ens permet descobrir el treball de professionals menys reconegudes que els seus homòlegs homes

Entre el 19 i el 21 de maig, la quarta edició del cicle Arqu[in]Film pretén homenatjar figures rellevants de l'arquitectura i l'urbanisme el treball de les quals resulta, en ocasions, menys conegut que l'impacte d'aquestes mateixes obres. Potser és la seva condició de dones -arquitectes, urbanistes, constructores, professores- el que els ha impedit gaudir del prestigi que es mereixien?

Dones com Jane Jacobs, Phyllis Lambert o la catalana Carme Pigem -recent Premi Pritzker amb els seus companys masculins de l'estudi olotí RCR Arquitectes- són algunes de les professionals a qui coneixerem millor a través de les pel·lícules programades, entre el 19 i el 21 de maig, a Arqu[in]Film, un cicle que coorganitzem amb l'ArquinFad i amb el col·lectiu Ojo Cónico i que enguany assoleix la seva quarta edició. 

El cicle Arqu[in]Film, que comptarà amb diverses presentació a càrrec de reconeguts professionals i amb una taula rodona final, també obre la seva mirada a les persones anònimes que, amb l'ús que fan dels edificis o de l'entorn on viuen, el fan més habitable, més humà. És el cas de les dones que, al Brasil, l'ïndia o a diversos països africans, per exemple, omplen de vida els carrers i les places de les ciutats on habiten, de vegades adaptant els espais, de vegades entrant en conflicte amb aquests. La ciutat és, per definició, complexitat i, per tant, controvèrsia, i alguns dels films que projectem en aquesta edició reflecteixen aquesta condició.

D'altra banda, enguany Arqu[in]Film també vol ser -en part gràcies a la coincidència del Pritzker a l'estudi RCR-  una celebració d'aquest guardó, el premi més important de l'arquitectura mundial -se'l sol considerar el "Nobel" de la disciplina. Enguany, el Premi ha distingit, per primer cop, els tres integrants d'un estudi català: Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta són els socis de RCR Arquitectes, fundat el 1988. Entre les raons que el Jurat del Premi esgrimeix, hi ha el seu "compromís indestructible amb l'entorn i la seva narrativa, per crear espais que s'integrin en els seus respectius contextos. Harmonitzant la materialitat amb la transparència, Aranda, Pigem i Vilalta busquen connexions entre l'exterior i l'interior, i d'aquí se'n deriva la seva arquitectura emocional i experiencial.

Aquesta quarta edició d'Arqu[in]Film comença, justament, el divendres 19 de maig a les 19.30 h amb la pel·lícula Moments de silenci, una presentació en exclusiva d'una narració sensorial  del treball de Citizen Lambert (Teri Wehn-Damisch, 2007)l'estudi d'Aranda, Pigem i Vilalta. Un recorregut per la seva obra inèdit i per al qual havíem de comptar amb una presentació de la pròpia Carme Pigem, que malauradament ha hagut de cancel·lar la seva participació a l'acte per assistir, justament, al lliurament del premi Pritzker a Tòquio aquest 20 de maig.

La projecció de Moments of Silence es combina amb la de Citizen Lambert: Joane of Arquitecture, una incursió única en l'univers de Phyllis Lambert, una de les arquitectes més influents en la història de l'arquitectura moderna. Escriptora, comissària, activista, militant urbana, professora i mecenes, Lambert és una de les fundadores del Centre Canadenc d'Arquitectura (CCA). El film Citizen Lambert: Joan of Architecture ens mostra la vida pública i privada d'aquesta dona responsable d'assignar a Mies Van der Rohe l'encàrrec per a l'edifici Seagram, una visionàriaque el 2014 va rebre el Lleó d'Or a la trajectòria vital a la Biennal de Venècia. 

L'endemà, dissabte 20 de maig, és el torn de les dones que, arreu del món, construeixen urbanitat amb la seva humanitat. La pel·lícula Women Are Heroes, de l'artista JR, les retrata; és un documental punyent que, d'alguna manera, també constitueix un reconeixement a aquestes dones, a aquestes mares, a aquestes ciutadanes potser poc conegudes però essencials per fer més habitables els nostres entorns. La presentació d'aquest film, que projectarem a les 19.00 h, corre a càrrec de l'arquitecta, crítica, editora i comissària Ethel Baraona, cofundadora de l'estudi d'investigació dpr-barcelona.

Citizen Jane: Battle for the City (Matt Trynauer, 2006)Finalment, Arqu[in]Film conclou enguany amb la projecció, el diumenge 21 a les 19.00 h, de Citizen Jane: Battle for the City, una altra estrena a Espanya. El film reconeix la lluita de l'activista urbana Jane Jacobs per aturar la urbanització de zones històriques de Nova York planificada pel totpoderós Robert Moses. En els clarividents escrits de Jacobs es poden trobar pistes per a la formulació de solucions a l'enorme diversitat de situacions urbanes; així mateix, l'observació acurada de les seves visions sobre la ciutat està a l'ordre del dia. Aquest documental pretén examinar la ciutat contemporània a través de la mirada d'una de les seves majors defensores. La sessió comptarà amb una presentació de l'arquitecta i urbanista Laia Grau i amb una taula rodona sobre 'Urbanisme i conflicte'.