L’edició en DVD de ‘Vida en sombras’ de la Filmoteca, premiada al Festival Il Cinema Ritrovato de Bolonya

Imatge
27/06/2019

L’edició realitzada amb la col·laboració del segell Intermedio, que culmina el treball de preservació i restauració de la filmografia de Llobet Gràcia que la Filmoteca va emprendre l’any 2012, ha guanyat entre una trentena de finalistes.

L’edició en DVD de Vida en sombras i l’obra completa de Llorenç Llobet Gràcia, realitzada per la Filmoteca de Catalunya en col·laboració amb el segell Intermedio, ha estat considerada una de les millors de l’any pels premis Il Cinema Ritrovato. Aquests prestigiosos guardons, organitzats per la Cinemateca de Bolonya i la Mostra Internazionale del Cinema Libero en el marc del festival Il Cinema Ritrovato que se celebra aquests dies a la ciutat italiana, reconeixen des de fa quinze anys les millors edicions en DVD de films que tinguin com a mínim 30 anys d’antiguitat, per donar visibilitat i incentivar productes de qualitat realitzats arreu del món per al mercat domèstic.

Els directors de la Cinemateca de Bolonya, Paolo Mereghetti i Gian Luca Farinelli, van elaborar la llista de 30 finalistes d’obres publicades entre febrer de 2018 i febrer de 2019, entre les quals hi havia noves edicions de The Magnificent Ambersons d’Orson Welles i una antologia de Ingmar Bergman a càrrec de Criterion Collection, l’obra integral de Jean Vigo, publicada per Gaumont, The Deer Hunter de Michael Cimino, de Studiocanal, o Novecento de Bernardo Bertolucci, presentada per Wild Side Video. Avui, el jurat format per Lorenzo Codelli, Philippe Garnier, Pamela Hutchinson, Miguel Marías, Shivendra Singh Dungarpur i presidit per Paolo Mereghetti, ha anunciat que el premi al millor film editat era per a Vida en sombras, ex-aequo amb Diamants a la nit, del txec Jan Nemec

La Filmoteca ja va obtenir aquest mateix guardó l’any 2011 per Segundo de Chomón (1903-1912). El cine de la fantasia, editat amb la col·laboració de Cameo. Es tracta doncs d’un pas més en la tasca primordial de la Filmoteca de recuperació del patrimoni audiovisual català, duta a terme pel Centre de Conservació i Restauració de Terrassa, i la seva difusió a través de les edicions en DVD que posen aquest patrimoni a l’abast del públic, com s’ha fet als darrers anys amb l’obra d’altres cineastes com Antoni Padrós o Jacinto Esteva, també finalista a l’anterior edició de Il Cinema Ritrovato.

L’edició de Vida en sombras consta de tres DVD que recullen la totalitat dels films conservats del cineasta: el llargmetratge Vida en sombras (1948), i 22 curtmetratges amateurs en 9,5mm i 16mm rodats entre 1926 i 1954. També inclou una versió inèdita de Vida en sombras, set minuts més llarga, que correspon al muntatge previ a la censura i que s’ha pogut restablir gràcies als talls en 35mm dipositats per Miquel Porter i Moix a la Filmoteca de Catalunya. El pack també incorpora el documental Bajo el signo de las sombras, dirigit per Ferran Alberich, responsable de la restauració. Acompanyen els films textos de Daniel Sánchez Salas, Ferran Alberich i Esteve Riambau, que celebren i ens apropen a la figura i l’obra del cineasta. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Filmoteca Española, la família Tresserra i l’ajuda i complicitat de les filles del cineasta: Antònia i Beatriu Llobet Sans.

Aquest mateix DVD ja havia estat designat com la millor edició de l’any pel programa de Televisió Espanyola Días de cine i per la revista Caimán.