Les joguines protagonitzen 'El joc del cinema', la nova exposició de la Filmoteca

Imatge
29/10/2018
La inauguració tindrà lloc el proper dijous 8 de novembre

El cinema i les joguines són dos mons carregats d’il·lusió. Dos mons que sovint es troben, ja sigui en forma de pel·lícules que ens parlen de joguines o, més sovint, en forma de joguines que s'inspiren en el cinema. A partir del 8 d'octubre, l'exposició 'El joc del cinema', comissariada per Anna Fors i d'exposició pròpia de la Filmoteca, explora els paral·lelismes entre tots dos universos.

El proper 8 de novembre, a les 18.30h, entrarem en el món màgic de les joguines de cinema, un món que ens fa tornar enrere, a la nostra infantesa, a les il·lusions i als somnis, als desitjos i les incerteses, a la innocència i a la creativitat, un món en què les joguines ens parlaran de temps passats i ens portaran a fer un recorregut pel cinema fent-nos sentir la seva màgia. Els dediquem una merescuda exposició que pretén reivindicar el seu paper en la història del cinema, i que alhora compta amb un breu cicle complementari que mostrarà, a les sales de la Filmoteca, alguns films amb els joguets com a protagonistes.

L’exposició –una coproducció amb Arxiu-Col·lecció Lluís Benejam, el Museu del Cinema i el Museu del Joguet de Catalunya-Figueres inclou, entre moltes peces, aparells de precinema que han acabat sent joguines, com el praxinoscopi i el zoòtrop, alguns projectors com el Cine Nic, el Cinexin, el Cine Skob i el Cine Jefe, jocs de taula antics i altres de més moderns, llibres que ens faran volar la imaginació, nines que ens portaran a mons de fantasia i, per descomptat, els objectes de marxandatge que acompanyen cada nova estrena de cinema i que, tot i no ser veritables joguines, ens transporten al món de somni i fantasia.

La mostra està formada per sis àmbits, cadascun dels quals tracta una temàtica diferent, però totes elles amb les joguines com a protagonistes. Aquests són: Joguines de cine, Joguines òptiques, Jugant a projectar, Llibres, contes i àlbums, Jocs de taula i Nines i ninots.

Projector JefeL'exposició es realitza amb la col·laboració de Fundació Aula de Cine-Col·lecció Josep M. Queraltó i Zinematik i es podrà visitar de dimarts a diumenge, de 16.00 h a 21.00 h. L'accés és lliure, però cal recollir l'entrada a taquilla. A banda, s'han organitzat diverses activitats complementàries, com visites guiades per a grups dirigides per la comissària de la mostra, Anna Fors,  tots els dimecres a les 18.00 h (mínim 10 persones. Preu: 2 €/persona) i una visita-taller per a escoles organitzada pels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya i dinamitzada per Digital Films.