Martin Scorsese proposa vuit obres mestres del cinema polonès

Imatge
02/05/2017
El cicle s’inicia el dimarts 9 de maig amb una presentació de Joanna Bardzinska de l’AVA Arts Foundation

L’any 2011, Martin Scorsese viatjava a Polònia per rebre el títol de Doctor Honoris Causa de l’Escola de Cinema de Lódz. Convidat per Andrzej Wajda, un cop allà l’autor de 'Taxi Driver' va tenir l’oportunitat de descobrir un sèrie de films clau del cinema polonès que havien estat restaurats i digitalitzats. En els mesos següents, amb l’ajut de The Film Foundation, aquest material que havia impressionat Scorsese es va convertir en un cicle.

El cicle Scorsese i els clàssics polonesos inclou, en total, nou llargmetratges entre els quals destaquen diverses pel·lícules cabdals d’Andrzej Wajda i de Krzystof Kielowski, però també títols imprescindibles d’autors a reivindicar com Jerzy Kawalerowicz, Andrzej Munk, Jerzy Skolimowski, Wojciech J. Has i Krzysztof Zanussi –a qui recentment vam dedicar una retrospectiva. La programació s’obre el dimarts 9 de març amb una presentació de Joanna Bardzinska, de l’AVA Arts Foundation, i la projecció de Walkover (1965), de Jerzy Skolimowski. La resta de films inclosos són, fins a finals de mes, Heroica (Andrzej Munk, 1958),  La clepsidra (Wojciech J. Has, 1973), Tren de noche (Jerzy Kawalerowicz, 1959), Constans (Krzysztof Zanussi, 1980), La tierra de la gran promesa (Andrzej Wajda, 1975), i L'atzar (1981) i No mataràs (1988), ambdues de Krzysztof Kieslowski.

De l’extens catàleg de pel·lícules digitalitzades que li va mostrar l’expert polonès en digitalització cinematogràfica Jedrzej Sablinski, Scorsese va escollir un total de vint-i-un títols, que es van poder veure per primer cop al Lincolm Center de Nova York el febrer de 2014, sota el lema Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema. Després, el cicle va viatjar per la resta dels Estats Units, la Gran Bretanya, Canadà i Austràlia.

Sanatorium pod klepsydra / La clepsidra (Wojciech Jerzy Has, 1973)Ara, tres anys després d’aquella projecció inicial a la ciutat natal de Scorsese, una part de les obres mestres del cinema polonès incloses en la seva selecció arriben a la Filmoteca de Catalunya amb el suport de l’Ava Arts Foundation, l’Institut Polonès de Cultura i el Ministeri de Cultura i Patrimoni polonès i en la millor qualitat digital possible.

Quan  Martin Scorsese Presents va arrencar als EUA, el cineasta nord-americà va afirmar: “El 2011 vaig tenir l'oportunitat de visitar l'Escola de Cinema de Łódz', a Polònia, convidat pel gran director Andrzej Wajda. Portava anys pensant en fer aquest viatge perquè em fascina el cinema polonès, ja de que estudiava a la Universitat de Nova York. Allà vaig aprendre no només com fer les pel·lícules, sinó també per què. La universitat em va inculcar la fe en la llibertat d'expressió artística, a través del neorealisme italià, la Nova Onada francesa i el cinema polonès. Pel·lícules extraordinàries, profundes, humanes i íntimes que formaven part integral del que, des de la perspectiva d'avui, sembla cada vegada més el Segle d'Or del cinema mundial. Per això, és un gran honor i una alegria poder presentar als espectadors les obres mestres del cinema polonès. Realitzades per directors com Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieslowski, Andrzej Munk, Jerzy Kawalerowicz, Wojciech Jerzy Has i Jerzy Skolimovski. Pel•lícules que presenten una visió personal del director, compromeses socialment, amb una responsabilitat poètica. Cinema del que podem aprendre tots i que estableix un estàndard molt alt, que pretenc assolir en el meu treball. Cada pel•lícula d'aquesta sèrie tan especial encarna el que Wajda ha titllat de «la descarada llibertat creativa en el cinema». Són pel•lícules amb gran força visual i emocional, pel·lícules serioses, la complexitat de les quals fa que les descobrim una i altra vegada. Les històries d'aquestes pel·lícules commouen l'espectador i em van afectar profundament a mi... Hi ha moltes veritables revelacions en aquest cicle d'obres mestres de la cinematografia polonesa. Independentment de si un les coneix o no, és una oportunitat única per descobrir la gran força del cinema polonès, a la pantalla gran, amb una qualitat digital estupenda. Espero que gaudeixin veient aquestes pel·lícules tant com les he gaudit jo”. Poca cosa més cal afegir.