Patrice Leconte homenatja Jean Rochefort a la Filmoteca

Imatge
03/01/2018
El cineasta presentarà personalment la projecció de ‘Tandem’ a la Sala Chomón el 13 de gener

El 9 d’octubre passat moria a l’edat de 87 anys Jean Rochefort, un dels intèrprets més carismàtics del cinema francès, amb una carrera de més de sis dècades i una filmografia de més d’un centenar de pel·lícules. Aquest mes de gener el recordem amb Patrice Leconte, amb qui va treballar en set pel·lícules, d'entre les quals projectarem ‘Tandem’ i ‘L’homme du train’.

Nascut a París el 1930, als anys 50 Jean Rochefort es va convertir en un dels membres de l’anomenada banda del conservatori, per haver estudiat a l’escola d’art dramàtic parisenca al costat d’ Annie Girardot, Jean-Paul Belmondo, Jean-Pierre Marielle, Bruno Cremer i Philippe Noiret.

L'homme du train (Patrice Leconte, 2002)El 1953 debuta al teatre i aviat se li obren les portes del cinema, on va començar a destacar en diverses comèdies a les ordres de directors com Philippe de Broca i Yves Rocher, amb qui va rodar títols de gran impacte popular com El gran rubio con un zapato negro o Un elefante se equivoca enormemente. Va ser Bertrand Tavernier qui a la dècada dels setanta li va donar l’oportunitat d’ampliar el seu registre amb El rellotger de Saint Paul, que li va valer el seu primer Cesar, un premi que tornaria a aconseguir el 1977 per Le Crabe-Tambour i el 1999, quan va rebre el guardó honorífic en reconeixement a tota la seva carrera.

Rochefort va cridar l’atenció de directors de perfils i sensibilitats ben diverses, com Luis Buñuel a El fantasma de la libertad, Bertrand Blier a Calmos, Robert Altman a Prêt-à-porter i Terry Gilliam, amb qui va iniciar una inconclusa adaptació d’El Quixot. També va fer incursions en el cinema espanyol en títols com El llarg hivern, de Jaime Camino, Palace de Tricicle i El artista y la modelo, de Fernando Trueba, la seva darrera gran interpretació el 2012.
 

Actor fetitxe de Patrice Leconte

El posat seriós i murri de Rochefort i la seva veu profunda van marcar una imatge eternament lligada a un bigoti que només Patrice Leconte va gosar afaitar-li a Ridicule. El director va col·laborar amb Rochefort en un total de set films, el més popular dels quals probablement sigui El marit de la perruquera, que fa 25 anys es va convertir en un dels grans èxits de la trajectòria del Cercle A, superant l’any i mig de permanència en cartell a Barcelona. Leconte va venir a Barcelona llavors per celebrar el primer aniversari, i ara podrà recordar aquell moment en l’exposició La quadratura del Cercle A, que visitarà el dissabte 13 de gener.

A continuació Leconte presentarà la projecció de Tandem (19.15 h), una altra de les seves col·laboracions amb Rochefort. Finalment, l’altra pel·lícula triada per recordar l’actor, L’homme du train, serà en realitat un doble homenatge, ja que l’oponent de Rochefort a la pantalla és una altra estrella del món cultural francès que ens acaba de deixar, el rocker Johnny Hallyday.