Paulo Abreu presenta una sessió de cinema i música per commemorar el ‘Dia de Portugal’

Imatge
10/06/2014
El dimecres 11 de juny a les 20.30h

El 10 d’abril se celebra el Dia de Portugal, de Camões i de les comunitats portugueses arreu del món. La Filmoteca s’afegeix a l’efemèride amb la projecció de dos films muts portuguesos filmats en Súper 8 que ens presentarà el seu director, Paulo Abreu.

Les pel·lícules escollides per a la sessió són Barba i O Facinora, dos obres on la música té una importància capital. Barba va ser filmat en un tipus de pel·lícula molt granulada, en blanc i negre i de 18 imatges per segon, perquè els personatges es vegin lleugerament accelerats, remetent així al cinema mut. La pel·lícula és una al·legoria sobre Portugal i el comportament col·lectiu del seu poble, i és construeix  a partir de diverses metàfores.

O Facinora (El brivall) és una pel·lícula concert i va ser un encàrrec a Paulo Abreu per a Guimarães 2012, capital de la cultura europea. També es tracta d’un film mut, aquesta vegada totalment regit pels models clàssics amb intertítols i una història típica del bé contra el mal. Aquest drama èpic és un remake de l'obra perduda de Conrad Wilhelm Meyersick, enginyer alemany que va estar a Guimarães el 1920 i que volia rodar aquesta mateixa història amb actors aficionats, influenciat pel cinema que es feia aleshores. La versió actual està rodada amb molt de contrast, per obtenir una imatge típica de les pel·lícules d'aquella època. Els actors també actuen de manera expressionista, però més moderada perquè suposadament haurien estat actors aficionats com en el film original de 1920.

Vegeu més informació sobre la sessió.
 

Amb la col·laboració de: