Presentem del llibre d’Esteve Riambau ‘Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil’

Imatge
08/11/2018
El volum, editat per L’Avenç, és una història sobre el cinema com a arma política a la llum del conflicte entre anarquistes i comunistes durant la Guerra Civil

Fruit d’un llarg i exhaustiu treball de recerca, Esteve Riambau, director de la Filmoteca, publica el llibre "Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil" (L’Avenç, 2018), que situa la productora cinematogràfica del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana en el context de la Guerra Civil.

El llibre proposa una lectura històrica de com l’enfrontament que es va produir dins el bàndol republicà durant la Guerra Civil entre anarquistes i comunistes va tenir una traducció eloqüent en el cinema, concebut sovint com una arma de propaganda política. Així, es revisen els intents dels anarquistes de crear un cinema d’exaltació revolucionària, fins a la seva derrota en els fets de Maig de 1937, i la voluntat de la Generalitat d’utilitzar el cinema al servei de la causa republicana.

Espanya al diaL’assaig constitueix, doncs, un apropament documentat i rigorós al cinema a Catalunya durant la Guerra Civil, amb una especial èmfasi en Laya Films, la productora associada al Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana que dirigia Jaume Miravitlles, i que va produir noticiaris (com Espanya al dia) i diversos documentals durant els anys 1937 i 1938. El text descriu les cartelleres de Barcelona, els conflictes darrere els estudis de rodatge o les pel·lícules que s’hi van fer, alhora que reivindica personalitats tan fascinants com Joan Castanyer, col·laborador estret de Jean Renoir i amic de Picasso; Rosario Pi, la primera cineasta catalana del període sonor; o Francisco Elías, pioner del cinema sonor espanyol i quintacolumnista infiltrat en el sindicat anarquista. Finalment, reconstrueix les vicissituds d’André Malraux durant el rodatge de L’Espoir a Catalunya els darrers dies de la guerra i evoca el retorn del material de Laya Films a Catalunya.

Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil es presenta el proper dimecres 14 de novembre a les 18.30 h a la Sala Laya -que precisament deu el seu nom a la productora republicana catalana- en un acte que també inclourà projeccions d’algunes de les pel·lícules i noticiaris que va produir Laya Films i una taula rodona en què, a més d’Esteve Riambau, hi participaran els historiadors Magí Crusells, Paul Hammond i Maria Campillo.