L'obra completa de Jacinto Esteva, editada en DVD

Imatge
01/12/2017

L’edició de la filmografia d'Esteva, editada per Cameo amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i sota la iniciativa de la seva filla, Daria Esteva, inclou les còpies conservades i restaurades per la Filmoteca de Catalunya, a més de nombrosos extres, i es va presentar dijous 2 de novembre a la Sala Laya.

Arquitecte, pintor, escriptor i caçador, Jacinto Esteva va ser molt més que el centre cinematogràfic de l’Escola de Barcelona. Nascut a la ciutat comtal el 1936, entre 1953-1954 estudia Filosofia i Lletres a Barcelona, i l’any següent viatja a Roma per cursar estudis a l’Acadèmia de Belles Arts. Dos anys després funda l’Equipo Forma, que reuneix pintors, escultors, enginyers i arquitectes. Mentre estudia a Ginebra roda el seu primer film, el documental Notes sur l’emigration. Espagne 1960 (1961), segrestat per un escamot feixista.

Lejos de los árboles (Jacinto Esteva, 1965-1970)En tornar a Barcelona, inicia el rodatge de Lejos de los árboles i, el 1965, crea la productora Filmscontacto, eix vertebrador de l’Escola de Barcelona. Mentre el Nuevo Cine Español encara reivindicava el neorrealisme italià, aquest moviment del cinema català s’apropava a la Nouvelle Vague i a l’Escola de Nova York.

El 1967 Esteva estrena el llargmetratge Dante no es únicamente severo, codirigit amb Joaquim Jordà, considerada la pel·lícula-manifest d’aquest moviment associat a la gauche divine. El seu lema, “ja que no podem fer Victor Hugo, farem Mallarmé”, respon a l’estratègia d’apostar per un cinema poètic que evita els entrebancs que la censura franquista posa a un cinema realista.

Els seus films posteriors desborden idees i imaginació plàstica, però, dissortadament, no troben prou ressò entre el públic. Esteva descobreix llavors el continent africà, on rodar materials per a dos llargmetratges inacabats i es deixa seduir per l’esperit d’aventura i llibertat que li proporciona la caça major. Finalment, Esteva mor el 1985 amb només 49 anys, després de dir que quan Àfrica estigués també urbanitzada a ell el trobarien assegut sota l’ombra de l’últim arbre.

Cartell de l'exposició "Jacinto Esteva. A l'ombra de l'últim arbre"Des de fa anys, la Filmoteca de Catalunya ha treballat en la recuperació i digitalització de l’obra completa de Jacinto Esteva, que es va projectar en una retrospectiva el 2014, conjuntament amb l’exposició Jacinto Esteva. A l'ombra de l'últim arbre, comissariada per Esteve Riambau i dissenyada per Daria Esteva i Luis Estevao i inaugurada el febrer de 2014. La mostra recollia els vessants essencials que van inspirar la intensa trajectòria de Jacinto Esteva: la pintura, l’arquitectura, el cinema, així com els paisatges infinits i el risc de la caça major que va descobrir a l’Àfrica.

Ara, el pack en DVD dedicat a Jacinto Esteva, editat per Cameo amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i sota la iniciativa de la seva filla Daria, consta de quatre discos i un llibret de 72 pàgines que recuperen la filmografia completa del cineasta i descobreixen un personatge més sensorial que racional, un pou d’energia difícil de canalitzar.