Sis títols recorden l'obra del director Chris Marker

Imatge
09/01/2012

La Filmoteca vol retre un petit homenatge al director Chris Marker, mort l’estiu passat als 91 anys. El cineasta ha deixat una filmografia prolífica, fascinant i suggerent, que cavalca entre el documental i la ficció, el cinema i la política.

Les sessions s'han programat per als dies 10, 11, 12, 13, 16 i 18 de gener. El dimecres 16 de gener a les 20.00 el director Isaki Lacuesta presentarà Las variaciones Marker, un tribut personal al director francès.

Christian-François Bouche-Villeneuve, conegut per generacions de cinèfils amb el nom de Chris Marker, va nàixer a Neuilly-sur-Seine (França) el 1921. Va fer estudis de Filosofia i arran de l’ocupació de França per part dels alemanys, es va unir als maquis. Acabada la guerra va col·laborar en diverses publicacions de l’època amb articles polítics, poesies i crítiques cinematogràfiques, sobretot al diari Esprit, on va treballar amb André Bazin, un dels cofundadors de la revista cinematogràfica Cahiers du Cinéma.

Membre del Partit Comunista francès  i pròxim a molts intel·lectuals com Costa Gavras, Alain Resnais, Jorge Semprún, Akira Kurosawa, Patricio Guzmán i Agnès Varda, mai no va dubtar del seu compromís social. 

Està considerat un pioner del cinema documental i un contemporani de la Nouvelle Vague.  El volem recordar amb quatre programes que inclouen tres dels seus films de referència –La jetée (1962), un film que trenta anys desprès va inspirar el film Dotze micos (1995), de Terry Gilliam; Level Five (1997) i Sans soleil (1982)– i,  també el díptic integrat per Le tombeau d’Alexandre (1993) i Schastye (1935), el film soviètic clàssic d’Aleksandr Medvedkin a la memòria del qual està dedicat el primer d’aquests dos títols.

Completa l’homenatge Las variaciones Marker (2008), el tribut d’Isaki Lacuesta i Sergi Dies a aquest cineasta que s’amagava del públic per deixar que el cinema parlés en nom seu. Aquesta sessió serà presentada per Isaki Lacuesta, el dimecres 16 de gener, a les 20.00 hores (Sala Chomón).