Raimon diposita a la Filmoteca de Catalunya els seus fons audiovisuals

Imatge
12/02/2015
El fons, ara catalogat i digitalitzat, està integrat per 176 enregistraments audiovisuals d’arreu del món

Ramon Pelegero Sanchis (Xàtiva, 1940), més conegut pel nom artístic de Raimon, ha dipositat a la Filmoteca de Catalunya la seva col·lecció d’enregistraments audiovisuals, que quedarà a disposició dels investigadors i estudiosos que la vulguin consultar a la seu de la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya.

Aquest fons, integrat per 176 enregistraments, és el testimoni audiovisual d’una llarga trajectòria artística no només del cantant, sinó també del món cultural del nostre país i de la nostra llengua. El primer document data del 15 d’abril de 1966 i conté un ampli reportatge del programa setmanal Panorama: cinq colonnes à la une, realitzat per Gérard Chouchan i Jean Vidal sota la direcció de Pierre Lazareff, emès a la televisió pública francesa.

D'esquerra a dreta: Esteve Riambau, Raimon, Annalisa Corti, Octavi Martí i Ciro LluecaEntre un i altre programa hom pot trobar reportatges, entrevistes i concerts a diferents universitats i escenaris del món on s’inclou, per exemple, la gira de Raimon a Tòquio i Hiroshima (1992), a l’Olympia de París (2006), al Palau Sant Jordi (1993) per commemorar els “30 anys d’Al vent”, o una actuació a Xàtiva celebrada el 1997. Altrament cal destacar les entrevistes que el músic ha concedit a diferents mitjans i programes televisius com ara Informe semanal (TVE), Tres senyores i un senyor (TVC);  3 de Antena 3; Buenas noches (entrevista de Mercedes Milà); Àgora, Hydrogen (TVC).

Destaquen també els homenatges als poetes Gabriel Celaya, Salvador Espriu o Ausiàs March o les diverses actuacions de Raimon a la mítica Festa del Treball i un fragment del film De Madrid a la luna amb imatges del maig del 68 a la Universidad Complutense de Madrid, així com peces dirigides per la realitzadora Mercè Vilaret.

El material també engloba programes culturals fets sota la direcció del propi Raimon. El trobem entrevistant diferents personatges de la cultura, a vegades gent que ha estat important per la trajectòria del poeta i cantant, com és el cas de Joan Fuster. D’altres programes corresponen les “preferències electives”de Raimon, que es troba amb escriptors que ell considera que han estat importants per a la seva formació.