Recordem Basilio Martín Patino amb dues sessions el 14 de novembre

Imatge
10/11/2017

Heterodox i inconformista, el cineasta, productor i guionista Basilio Martin Patino va morir el 13 d’agost passat a Madrid. Considerat un dels màxims exponents de la dissidència política i cinematogràfica, coherent fins al final i indignat des de ben jove, Martin Patino va ser sempre un esperit lliure en un país emmordassat.

Des del seu debut en el llargmetratge l’any 1966, amb Nueve cartas a Berta, Martin Patino va recórrer, al llarg de tota la seva trajectòria, una carrera de fons marcada sempre per la llibertat i per una mirada lúcida a l’actualitat més punyent. Una carrera puntejada, a més, per alguns dels títols més importants de la cinematografia espanyola: l’esmentada Nueve cartas a Berta, Canciones para después de una guerra, Queridísimos verdugos, Caudillo i, més recentment, Los paraísos perdidos i Libre te quiero.

El proper 14 de novembre, a la Filmoteca li retem homenatge amb dues sessions consecutives: a la primera, a les 18.30 h, projectarem el documental Basilio Martín Patino. La dècima carta, una incursió en el món més íntim del cineasta que ens presentarà la seva autora, Virginia García del Pino; a les 21.30 h, serè el torn de revisar Caudillo  (1977), un dels films més icònics del realitzador castellà.

Aquest homenatge pòstum s’afegeix al reconeixement que ja vam rendir al director l’any 2014, amb un cicle anomenat 50 anys d’indignació que va presentar ell mateix.