Recordem l’artista i cineasta experimental Benet Rossell

Imatge
31/08/2017

Reconegut artista multidisciplinari, cineasta experimental i poeta, Benet Rossell va morir el passat 20 d’agost a 78 anys. Des de la Filmoteca, volem retre-li un petit homenatge –en forma de tres sessions cinematogràfiques, una de les quals infantil– recordant la seva faceta cinematogràfica i amb la participació d’alguns dels seus col·laboradors i amics.

Rossell, un dels grans noms de l’art contemporani català i internacional, va conrear al llarg de la seva vida diverses disciplines artístiques, entre les quals el dibuix, el gravat, la performance, l’escultura, la poesia, la música i el cinema. Renovant-se constantment, l’artista va fer de la cinematografia un dels seus llenguatges característics –ja fos des del vídeoart, l’escriptura de guions o la direcció artística, entre d’altres.

Les pel·lícules triades per a l’homenatge, escollides per la vídua de Benet Rossell i que formen part dels fons que el mateix artista va donar a la Filmoteca de Catalunya, representen bé la seva personalitat polifacètica. Hi ha des de vídeos documentals d’encàrrec sobre diversos artistes a filmets publicitaris, des de filmacions en 16 mm a manera d'apunts a pel·lícules musicals, així com també films d’animació i el llargmetratge de ficció Corazón solitario, de Francesc Betriu, en què Rossell va exercir com a director artístic.

El dimecres 6 de setembre, a les 18.30 h, la primera sessió en record de Benet Rossell inclourà vuit dels seus curtmetratges i el film Benet Rosell en el record, una entrevista amb el seu amic Antoni Verdaguer del 2010. El realitzador serà precisament qui presentarà la sessió i parlarà de la relació, intensa i peculiar, de Rossell amb el cinema.

Corazón solitario (Francesc Betriu, 1973)L’endemà, dijous 7 de setembre, la projecció de l’esmentada Corazón solitario (Francesc Betriu, 1973) es completarà amb els curtmetratges Calidoscopi i El corazón es un placer. El primer d’aquests dos curts, realitzat amb Jaume Xifra i amb música de Carles Santos, és la filmació dels dibuixos canviants d'un calidoscopi –un motiu habitual en Rossell–, que el joc de miralls va transformant davant la càmera. Al seu torn, El corazón es un placer, cosignat per Rossell i J. P. Béranger, exemplifica la relació que l’artista visual mantindria amb el cinema al llarg de tota la seva vida: un cinema experimental que transita sempre entre la imatge fixa i la imatge en moviment. Presenta la sessió el cineasta Francesc Betriu.

Finalment, el cap de setmana del 9 i el 10 de setembre, la sessió infantil programada per a les 17.00 h també recordarà Benet Rossell. Projectem dues incursions de l’artista en el món de l’animació: Recepció: A Priori, del 2009 –tot i que basada en un storyboard realitzat entre 1965 i 1979– i Animation Aimant, de 1969. A ambdues s’afegeix el llargmetratge de Jordi Amorós Despertaferro, una pel·lícula de 1990 escrita per Benet Rossell i Carles Andreu i, encara avui, una de les produccions més ambicioses del cinema d’animació català.