Recordem Magí Murià, un dels pioners del cinema català

Imatge
02/01/2017
La seva néta Eli Bartra ens acompanya dimecres 4 de gener

Magí Murià (Barcelona, 1881 - Mèxic, 1958) va ser un director cinematogràfic i periodista català, i es va convertir en un dels pioners del cinema al nostra país. Aprofitant la presència de la seva néta Eli Bartra a Barcelona, el dimecres 4 de gener retem un homenatge a aquest significat intel·lectual.

De ben jove, Magí Murià va succeir Adrià Gual en la direcció artística de la productora Barcinógrafo i, des del 1915, va realitzar cinc films per a Margarida Xirgu. Posteriorment, va fundar i gestionar Cinematogràfica Almira, que fins al 1935 va comercialitzar diversos films francesos, alguns dels quals doblats al català. Com tota una generació d'intel·lectuals catalans significats en la defensa de la República, a partir de 1939 Murià va patir l’exili, primer a França i després a Mèxic, on va morir.

La seva néta, Eli Bartra, ha recuperat el seu llegat, i dimecres 4 de gener -a les 18.30 h- serà a la Filmoteca per parlar-nos-en. Projectarem Magí Murià, un pioner diletant (1991), el film documental que ella mateixa va rodar, amb John Mraz, sobre el seu avi, i també la pel·lícula de 1916 El beso de la muerte, en què Murià va dirigir Margarida Xirgú. Aquest darrer film, mut, comptarà amb l'acompanyament musical del mestre Joan Pineda.

Presentació a càrrec d'Eli Bartra i John Mraz i acompanyament musical a càrrec del mestre Joan Pineda.