Retrospectiva del cineasta filipí Lav Diaz

Imatge
03/07/2018
El cicle forma part de la programació del Grec 2018 Festival de Barcelona, que en aquesta edició fixa l’objectiu en Àsia

A partir de dimarts 10 de juliol, i en col·laboració amb el Grec Festival de Barcelona, la Filmoteca programa una retrospectiva que ens acosta a la filmografia del filipí Lavrente Indico Diaz, més conegut amb el nom artístic de Lav Diaz. L’obra d'aquest cineasta, una presència habitual als festivals internacionals -els seus films han estat premiats a Venècia i Locarno- es caracteritza pel particular tractament del temps i la natura.

 

 

En el cinema de Lav Diaz, el concepte oriental de l’espai i la naturalesa, però sobretot del temps, esdevé clau per escodrinyar la memòria històrica i el present d’un país, les Filipines, que, des de fa dècades, arrossega un grau elevadíssim d’injustícia social. Convençut que el cinema pot canviar la realitat, ha encarat amb una llibertat insòlita la crònica d’un poble reprimit durament, en el qual els pobres són duts a la presó per robar pa i els assassinats de mans dels poderosos queden impunes. Així és com ha signat uns films independents que no s’estalvien el risc, amb formats, tècniques i durades que tenen poc a veure amb el cinema més comercial.

Diaz és un narrador superb, atent als elements psicològics, influenciat per la gran literatura russa (Tolstoi, Dostoievski...) i amb un do innat per a les composicions visuals, la majoria en blanc i negre. La seva obra no és viable per als cinemes comercials, sobretot per la seva durada, que en alguns casos supera les deu hores, però Lav Diaz és una presència habitual als grans festivals, on s’ha fet amb el Lleó d’Or de Venècia (The Woman Who Left, 2016) i el Lleopard d’Or de Locarno (From What is Before, 2014).

La llarga durada dels films permet a Diaz explorar i comprendre en profunditat l’evolució i les tragèdies de la Història. Amb una acurada fusió d’intimisme i èpica, la seva mirada parteix del més concret, d’intensos retrats d’individus en crisi existencial i moral, per arribar al col·lectiu, el destí tràgic del poble filipí, marcat per l’opressió de la dictadura de Ferdinand E. Marcos. Lav Diaz s’ha convertit en el gran cineasta de la memòria filipina recent, i en el capdavanter de la nova onada del cinema filipí, al costat d’altres autors com Raya Martin, Brillante Mendoza i Khavn De la Cruz.
 

Diàleg amb Albert Serra

Lav Diaz presentarà personalment la seva retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya el dimarts 10 de juliol a les 17.00 h a la Sala Chomón, amb una conversa amb el director Albert Serra prèvia a la projecció de Norte, The End of History (2013). Ambdós cineastes mantenen una relació d’admiració mutua, i el filipí presidia el jurat del festival de Locarno que va atorgar el Lleopard d’Or a Serra per Història de la meva mort el 2013.
 

Sessions de la retrospectiva Lav Diaz

Pel·lícula Dates de projecció Activitat
Norte, hangganan ng kasaysayan Norte, the End of History
Lav Diaz, 2013.
Dimarts 10 / 17.00 h
Sala Chomón
Diumenge 22 / 19.30 h
Sala Laya
Diàleg entre Lav Diaz i Albert Serra.
Ang Babaeng Humayo
The Woman Who Left
Lav Diaz, 2016.
Dimecres 18 / 18.30 h
Sala Laya
 
Mula sa kung ano ang noon
From What Is Before
Lav Diaz, 2014.
Dijous 19 / 17.30 h
Sala Laya
 
Melancholia - Part I
Lav Diaz, 2008.
Dimarts 24 / 17.30 h
Sala Laya
 
Melancholia - Part II
Lav Diaz, 2008.
Dimecres 25 / 18.30 h
Sala Laya
 
Ebolusyon ng isang pamilyang Pilipino - Part 1
Evolution of a Filipino Family - Part 1
Lav Diaz, 2005
Dijous 26 / 17.30 h
Sala Laya
 
Ebolusyon ng isang pamilyang Pilipino - Part 1
Evolution of a Filipino Family - Part 2
Lav Diaz, 2005.
Divendres 27 / 17.30 h
Sala Laya