Revisem els films guanyadors dels Premis Gaudí i Goya

Imatge
27/02/2018
Al llarg del mes de març, en col·laboració amb les acadèmies de cinema catalana i espanyola

Aquest mes de març, la Filmoteca de Catalunya, l'Acadèmia del Cinema Català i l'Academia de las Ciencias y las Artes Cinematográficas de España tornen a col·laborar per oferir als espectadors un cicle lligat als premis respectius que ambdues institucions atorguen anualment a les pel·lícules produïdes durant l'any anterior: els Gaudí i els Goya.

Enguany, però, el cicle pren un nou caire: en comptes de posar a l'abast dels espectadors els films nominats, la Filmoteca revisarà les pel·lícules guanyadores dels guardons, en qualsevol categoria. Aquest canvi de perspectiva també significa un canvi de dates: si en anys anteriors, el cicle Premis Gaudí i Premis Goya s'havia desenvolupat durant els mesos de novembre i desembre, abans de les nominacions, ara les pel·lícules programades es podran veure, lògicament, un cop concedits els premis.

El cicle, que s'estén entre el 2 i el 30 de març i que inclou quinze títols -amb una única projecció de cada pel·lícula-, és una oportunitat per poder tornar a gaudir en pantalla gran d'algunes de les més recents i millors produccions catalanes, espanyoles i internacionals, a parer dels membres de les acadèmies.  

Handia (Jon Garaño, Aitor Arregi, 2017)El cicle s'inicia divendres, 2 de març, amb la projecció del segon llargmetratge de ficció de Carlos Marqués-Marcet, Anchor and Hope, que va rebre el premi Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana. A més, entre els films que projectarem s'hi troben, per exemple, Estiu 1993, el llargmetratge de debut de la cineasta Carla Simón, que va triomfar tant en els Premis Gaudí com en els Goya; el film en euskera Handia, que va rebre un total de deu Premis Goya; La llamada, el film de Javier Ambrossi i Javier Calvo que va rebre el nou Gaudí atorgat per votació popular, així com també Dunkirk, mereixedor del Premi Gaudí al millor film europeu. Finalment, tot i que estava prevista, La librería (Premi Goya a la millor pel·lícula) no es podrà projectar per la coincidència del seu retorn a les pantalles comercials de Catalunya i Espanya després de rebre el premi. D'altra banda, el film Incerta glòria, que va rebre fins a vuit Premis Gaudí, no es projectarà dins el cicle dedicat als Premis ja que properament, durant el mes de maig, la projectarem en el marc del cicle Per amor a les Arts.

La selecció inclou, a més de llargmetratges de ficció, diversos documentals i curtmetratges, i vol constituir un a mirada al panorama de la producció cinematogràfica catalana i espanyola del darrer any.