Robert Guédiguian preestrena el seu últim film a la Filmoteca

Imatge
10/02/2017
Amb motiu de cinquè aniversari de la Filmoteca, també ens acompanyaran Carlos Saura i el mestre Joan Pineda

La Filmoteca celebra, dimarts 21 de febrer, els cinc anys de la seu al Raval de Barcelona. Si la primera jornada de la celebració, diumenge 19, és de caire familiar, la segona consta de tres sessions de gala, i gratuïtes, en què ens acompanyaran els directors Carlos Saura i Robert Guédiguian, qui presentarà el seu darrer film, 'Une histoire de fou', i el mestre Joan Pineda.

Amb aquests tres amics de la Filmoteca repassarem el passat i imaginarem el futur del cinema des de la diversitat cultural que sempre  hem intentat preservar.

Obre la jornada, el dimarts 21 a les 17.00 h, Carlos Saura amb Iberia (2005), un film on combina el ballet clàssic, la dansa contemporània, la jota aragonesa o el hip hop amb el flamenc a partir de la suite homònima d’Isaac Albéniz. Artistes com Sara Baras i Antonio Canales, músics de prestigi com Manolo Sanlúcar i Chano Domínguez, i llegendes del cante com Enrique Morente acompanyen Saura en aquest diàleg entre cinema, música i dansa que el director presentarà a la Filmoteca.

Une histoire de fou (Robert Guédigian, 2016)I d’un tipus de diàleg, a un altre. El cineasta francès Robert Guédiguian, com Saura, és un bon amic de la Filmoteca i ens ha acompanyat en diverses ocasions al llarg d’aquests anys. No només no s’ha volgut perdre la celebració dels cinc anys al Raval, sinó que ens visitarà, el dimarts 21 a les 20.00 h, per prestrenar el seu darrer treball, Une histoire de fou Una historia de locos (2015). Un film basat en el cas del periodista espanyol Antonio Gurriarán que s’explica al llibre La bomba: l’atemptat que va patir per part de l’Exèrcit Secret Armeni per a a l‘Alliberament d’Armènia (ASALA) i arran del qual, enlloc de venjança, va perseguir el diàleg com a forma de comprendre millor la realitat i reivindicacions d’un poble. Guédiguian, de pare armeni, realitza aquest film amb motiu dels cent anys del genocidi armeni perpetrat per l’imperi otomà. 

Entremig d’aquestes dues sessions, una altra de molt especial: un homenatge al mestre  Joan Pineda, un imprescindible de la Filmoteca des de fa molts anys. A les 18.00 h, després d'una presentació de Ramon Font, durant molts anys cap de programació de la Filmoteca, el nostre pianista de capçalera ens transmetrà l’atmosfera de terror gòtic, òpera rock i el musical sinfònic de The Phantom of the Opera El fantasma de la ópera (1925), de Rupert Julian, una de les versions més inquietants i suggeridora de la novel·la de Gaston Leroux, i protagonitzada per Lon Chaney, actor preferit de Pineda. 

Els títols i horaris dels films del dia són els següents:

Iberia
Carlos Saura, 2005.

Dimarts 21 / 17.00 h
Sala Chomón
Diumenge 26 / 21.30 h
Sala Chomón

The Phantom of the Opera
El fantasma de la ópera
Rupert Julian, 1925.

Dimarts 21 / 18.00 h
Sala Laya

Une histoire de fou
Una historia de locos
Robert Guédiguian, 2015.

Dimarts 21 / 20.00 h
Sala Chomón