Stere Gulea dona el tret de sortida a la Mostra de cinema romanès contemporani

Imatge
02/05/2019

Per quart any consecutiu, i amb la col·laboració de l’Instituto Cultural Rumano, arriba una mostra del més recent d’una de les cinematografies més interessants i reconegudes internacionalment

La cinematografia romanesa s’ha convertit en referència obligada als festivals internacionals i en una de les predilectes dels bons aficionats al cinema els darrers anys. Això converteix la mostra de cinema romanès recent que la Filmoteca presenta, per quart any consecutiu amb la col·laboració del Instituto Cultural Rumano, en una cita imprescindible.

La collita que es presenta en aquesta edició es compon de sis llargmetratges de ficció i un documental. Són films que s’endinsen en episodis tèrbols de la Segona Guerra Mundial, desgranen el poder de les institucions religioses i exposen la fragilitat de les relacions familiars o la duresa de l’emigració amb la valentia i contundència a què ens té acostumats el nou cinema romanès.

El cicle arrenca amb Morometii, un clàssic en blanc i negre de Stere Gulea, que el presentarà personalment, i la seva seqüela de producció recent, Morometii 2, que ha comptat amb el reconeixement del públic, que l’ha convertit en el film més taquiller de l’any 2018 a Romania.

La mostra es completa amb els darrers treballs de grans noms d’aquesta cinematografia com Corneliu Porumboiu, Radu Jude i Radu Muntean, i els aclamats debuts de Daniel Sandu i Ioana Uricaru. Treballs d’estètiques diverses i de cineastes de tres generacions diferents, en una tria que reuneix els films més guardonats del darrer any: Îmi este… ha sigut la candidata per Romania als Oscar, gran premi en el Festival de Karlovy Vary i premi al millor director en el de Gijón; One Step Behind the Seraphim ha obtingut el premi al millor film romanès del 2018; Lemonade, el de millor director al Festival de Sarajevo i Alice T., el de millor actriu a Locarno.

 

Cicle Mostra Cinema romanès actual

 

amb la col·laboració de: