Terry Gilliam a la Filmoteca per presentar el seu univers cinematogràfic

Imatge
11/03/2019

L’exmembre del grup còmic Monty Python i director de films com ‘Brazil’, ‘The Fisher King’ o ‘Fear and Loathing in Las Vegas’ presentarà personalment la retrospectiva que s'inicia el dimarts 12 de març.

En cadascun dels seus films, Terry Gilliam traspassa el mirall d’Alícia per explorar la relació entre realitat i fantasia oferint-nos una visió única i pertorbadora del món, amb personatges extravagants que s’endinsen en la part més fosca i descoratjadora de la humanitat. Cineasta de l’excés i d’idees barroques, és un visionari quixotesc que no dubta a barallar-se amb la malastrugança i altres molins de vent per dur a terme els seus projectes ambiciosos, fet pel qual és considerat un enfant terrible a Hollywood. Antic membre del grup còmic Monty Python i ocasional director d’òpera (al Liceu es va poder veure el 2105 el seu muntatge de Benvenuto Cellini de Berlioz), és un home orquestra del cinema que també destaca en les facetes d’il·lustrador, animador, guionista i actor.

 

Terry Gilliam presentarà dimarts 12 de març la pel·lícula "Lost in La Mancha" (18.00h), que recull el rodatge frustrat del seu primer intent d'adaptar El Quijote, i "The Man who Killed Don Quixote" (20.00h), el seu darrer film fins a la data. Dimecres 13 de març presentarà "12 Monkeys" (20.00h), probablement un dels seus films més coneguts i que és una lliure adaptació de "La jetée" de Chris Marker.

 

Aprofitant la presència del cineasta a la Filmoteca de Catalunya, Teresa Font, muntadora del darrer film de Gilliam, "The Man Who Killed Don Quixote", oferirà "Desmuntant Terry Gilliam", una classe magistral dimecres 13 de març a les 18.30 h, en què abocarà la seva experiència com una de les professionals més importants del muntatge dins del cinema espanyol. Ha col·laborat amb directors com Joaquim Jordà, Bigas Luna, Imanol Uribe, Álex de la Iglesia, Ramón Salazar, i especialment Vicente Aranda, i el seu darrer treball ha estat el muntatge de la nova pel·lícula de Pedro Almodóvar, "Dolor y gloria".

La sessió també servirà per presentar el llibre Respirar con la imagen. Conversaciones de montaje con Teresa Font, de Xose Prieto Souto i Gabriel Doménech González, que seran presents a l’acte. Es tracta del catorzè títol de la col·lecció Cuadernos Tecmerin, editats pel grup d’investigació Televisión-cine: memoria, representación e industria de la Universidad Carlos III de Madrid, en col·laboració amb el projecte I+D+i “Cine y televisión en España 1986-1995: modernidad y emergencia de la cultura global” i la Filmoteca de Catalunya.

Podeu consultar gratuïtament el llibre Respirar con la imagen. Conversaciones de montaje con Teresa Font

 

Cicle Terry Gilliam, un visionari quixotesc