Un cicle repassa la trajectòria de la prestigiosa productora suïssa Praesens-Film

Imatge
Imatge
15/01/2019
Es tracta de la productora suïssa més antiga en actiu, amb més de 90 anys d’història avalada per guardons als principals festivals.

Fundada el 1924 per l’enginyer Lazar Wechsler i el pioner de l’aviació Walter Mittelholzer, la productora suïssa Praesens-Film va començar fent films publicitaris, però no trigaria a produir films més ambiciosos i políticament compromesos amb Eisenstein o Brecht al darrere.

Wechsler, considerat l’únic productor suís a l’estil americà, controlava per complet la cadena de producció i va crear un equip de col·laboradors fixos: el guionista Richard Schweizer, el fotògraf Emil Berna, el muntador Hermann Haller, el compositor Robert Blum, l’actor Heinrich Gretler i els directors Leopold Lindtberg i Franz Schnyder.

A finals dels anys trenta, després d’estrenar un seguit de films patriòtics que el govern suís va impel·lir-los a realitzar, van tornar a temes més seriosos i èticament compromesos que van impulsar el seu prestigi i reconeixement internacional. Tanmateix, a la dècada dels cinquanta es van decantar pel cinema més popular i familiar, com Heidi (1952), de Luigi Comencini, o thrillers com els protagonitzats pel detectiu Studer.
La companyia va ser adquirida pels germans Hellstern a principis dels anys setanta i, avui dia, és la companyia suïssa dedicada a la producció i la distribució cinematogràfiques més antiga en actiu.

Podeu consultar els films que conformen el cicle aquí.


Per acompanyar el cicle, la Filmoteca rebrà la visita de Frédéric Maire, director de la Cinémathèque suisse i actual president de la FIAF, que presentarà dues sessions per posar en context la importància de la productora Praesens-Film. Dimecres 30 de gener a les 17.00 h, presentarà Die letzte Chance (La darrera oportunitat), un repàs històric sobre el que passava al món després de la Segona Guerra Mundial guardonat amb el Premi Internacional de la Pau, que també forma part del cicle Aula de Cinema. I l’endemà, el 31 de gener a les 20.00 h, Maire presentarà Es geschah am hellichten Tag (L’esquer), coproducció espanyola dirigida el 1958 per Ladislao Wajda i estrenada en el seu moment amb el títol d’El cebo.


El cicle arriba a la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de la Cinémathèque suisse i el Consolat general de Suissa a Barcelona.