Vuit sessions dedicades a diversos formats digitals dels directors Cavestany, López-Gallego i Vigalondo

Imatge
14/09/2012
"Cinema fet a mà"

Juan Cavestany ens presenta el divendres 14 de setembre, una doble sessió a la sala Laya.

 

La Filmoteca de Catalunya programa vuit sessions amb el títol “Cinema fet a mà” del 14 al 26 de setembre, en el qual es projectaran formats digitals, un fenomen que tot just comença, però, imparable. 

Actualment,  els formats digitals permeten imaginar una nova revolució lligada al extraordinari abaratiment que possibilita el rodar amb càmeres que enregistren numèricament i que no necessiten ni llum artificial, ni laboratori, ni un costós equip d’especialistes. El resultat són films fets a casa, a mà, artesanalment, amb una llibertat inimaginable. Un dels directors més significatius d’aquest cinema és Juan Cavestany, integrant de la companyia teatral “Animalario” i director de Los lobos de Washington i Guerreros, entre altres, visita el divendres 14 de setembre la sala Laya, a les 19.30, per presentar-nos en doble sessió films seus de factura digital.  

Amb un pressupost minúscul,  un rodatge que aprofitava les estones lliures dels actors, una càmera handycam i la promoció que permet Internet, va poder estrenar aquest film que s’ha convertit en una obra de culte. La pel·lícula està ambientat a l’extraradi més desolat i fred de Madrid, on un grup de quatre personatges estrambòtics pretén perpetrar un robatori absurd dins d’una nau industrial. L’obra recrea un univers oníric que recorda força el de David Lynch. A partir d’aquesta experiència, enguany ha rodat El señor, un  migmetratge realitzat en un to humorístic entre els cineastes Kaurismäki o Tati, que parla de com l’únic sentit de la vida és connectar amb l’altre.  Destinat a Internet, el director encara va més lluny en la seva filosofia del cinema “fet a mà” ja que ho va fer tot ell mateix, sense so i amb un sol actor.

Les altres propostes que articulen el cicle “Cinema fet a mà” arriben de la mà dels directors Nacho Vigalondo i Gonzalo López-Gallego. Del primer programen  Los cronocrímenes (2007), un thriller de ciència-ficció que gira a l’entorn del viatge accidental al passat d’un home que es troba amb si mateix i, Extraterrestre (2011), una comèdia urbana una comèdia urbana realista en el context de la fi del món.  De Gonzalo López-Gallego presentem Sobre el arco iris la història d’un home que compra una càmera de vídeo i decideix fer un viatge a una altra ciutat adoptant una nova personalitat: a partir d’aleshores serà en Ludwig. El protagonista enregistrarà el seu viatge de forma obsessiva fins a convertir-lo en una història de ficció on farà, primer, d’actor, director i càmera, i finalment de víctima i assassí. Després de Nómadas (2001), López-Gallego es reafirmava amb aquest film com un dels autors més personals de l’actual cinema espanyol.