Centre de conservació i restauració

Imatge
26/06/2018

Santiago Vilanova ha estat un dels periodistes que més ha contribuït a bastir un discurs i una memòria de la consciència ecologista en la història catalana recent, particularment en la lluita antinuclear.

 
Imatge
14/12/2016

La Filmoteca de Catalunya i la Universitat de Barcelona, a través del Grup de Recerca d’Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON), participen en el projecte europeu Innovative e-environment for Research...

 
Imatge
07/10/2015

‘Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània’ és un projecte conjunt de La Cinémathèque de Toulouse, l’Institut Jean Vigo, la Filmoteca de Catalunya i l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca que té com a...

 
Imatge

El Centre de Conservació i Restauració és el cor de la Filmoteca de Catalunya. Els seus fons són el fonament de la institució, i la seva tasca és essencial per a la valorització del patrimoni fílmic de Catalunya.

 

La col·lecció fílmica vol ser un reflex de la història del cinema a Catalunya, donant especial rellevància al cinema produït en el nostre país, però també a aquell que s’ha exhibit i distribuït al territori català i té un valor històric, social i artístic en el marc de la nostra història.

Quan parlem de conservació del patrimoni fílmic, parlem de complexitat. Es tracta d’un art molt basat en el desenvolupament tecnològic industrial recent, en què conviuen gran quantitat de processos de manufactura amb d’altres artístics i creatius.

L’any 1995 la Filmoteca va posar en marxa el servei d’accés als seus fons fílmics per contribuir a la seva dinamització i posada en valor –procurant que l’accés no intercedeixi en la conservació dels materials més fràgils.

Es calcula que un 90% del cinema produït fins a finals dels anys 30 s’ha perdut per la fragilitat del suport i la manca de cura d’aquest patrimoni. No obstant, gràcies a nombroses productores, distribuïdores, empreses, arxius, museus, biblioteques, particulars i col·leccionistes hem pogut salvar part del patrimoni fílmic català.

Tota la feina que es realitza al Centre de Conservació i Restauració persegueix l’objectiu de posar a disposició dels ciutadans el patrimoni fílmic català. Volem facilitar la creació d’esdeveniments o espais on les pel·lícules siguin les protagonistes i que generin la participació cultural, lúdica o científica dels ciutadans.

Publicacions

CD/DVD

"Vida en sombras" (Llorenç Llobet Gràcia, 1947) és una peça clau de la història, encara no...

CD/DVD

Antoni Padrós és una figura singular del cinema català. Un cineasta procedent de la pintura que...