Centre de Conservació i Restauració

Imatge

Ubicat prop de la plaça Espanya, el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca compta amb 1.100 m2 dedicats a la recuperació, la preservació, la restauració, la catalogació i la difusió de fons fílmics i materials audiovisuals.

En total, el Centre conserva en dipòsit més de 150.000 llaunes i diverses col·leccions d’una vàlua enorme: Cinema dels Orígens, Segundo de Chomón i Cinema Català –composta, entre d’altres, pels documentals de Laya Films i la col·lecció Delmiro de Caralt. Alhora, el Centre també disposa de diversos fons i col·leccions personals, entre les quals destaquen el fons Pere Tresserra i el fons de Miquel Porter i Moix.

Història
El Centre de Conservació i Restauració neix el 1983, quan Filmoteca Nacional (l'actual Filmoteca Española) traspassa alguns dels seus fons a la Filmoteca de Catalunya. En aquell moment, el Centre s’anomena Arxiu de la Filmoteca. En concret, el traspàs de Filmoteca Española inclou 127 títols espanyols, 345 d’estrangers i 66 de la productora IFI. El 1984, l’Arxiu amplia la política d’adquisicions incorporant el fons de l’Institut del Teatre de Barcelona i, el 1985, els més de nou-cents títols de COCICA i el fons de Miquel Porter i Moix.

L'any 1991 s’inaugura un nou Centre als baixos de l’edifici La Campana, a la Gran Via de les Corts Catalanes, adequat per al manteniment dels films. Dels 538 títols inicials, divuit anys més tard el fons fímic ha passat a tenir més de 20.000 títols. El 2001, l’Estat espanyol  traspassa el material de la productora Laya Films de la Generalitat Republicana. Des d’aleshores, el Centre ha anat rebent múltiples donacions de particulars i empreses. Actualment, la xifra ronda els 150.000 llaunes.

La prioritat de recuperació del Centre ha estat el Cinema Català. En paral·lel s’ha confegit una col·lecció de "Cinema dels orígens" de 1.395 documents, amb còpies originals de la Pathé, Star Film, Gaumont, Urban, Lumière, i altres productores de l’època datades entre el 1896 i 1910. En aquests anys, els projectes més rellevants han estat, d'una banda la recuperació d’una part important de l’obra del tècnic i cineasta Segundo de Chomón, amb 106 títols i, de l'altra, iniciar la catalogació del fons fotogràfic, format per prop d’un quart de milió d'instantànies relacionades amb el cinema.

Properament el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya es traslladarà a un nou edifici al Parc Audiovisual de Terrassa, a uns 40 km de Barcelona.

El Centre de Conservació i Restauració es troba prop de la Plaça Espanya. S’hi pot arribar en transports públics amb molta facilitat.

Dotat amb les condicions de control de temperatura i humitat per afavorir la conservació, la restauració, l'estudi i la difusió del material fílmic, el Centre de Conservació i Restauració ofereix serveis als professionals, als investigadors i als festivals i institucions culturals. L'accés del públic general a les col·leccions es realitza a través de la Biblioteca del Cinema.

El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca es podrà visitar virtualment a partir del seu trasllat al nou edifici del Parc Audiovisual de Terrassa.

La seu actual del Centre de Conservació i Restauració ocupa 1.100 m2 prop de la plaça Espanya, a Barcelona.