El món encantat de Jacques Demy

Imatge

Informació pràctica

Data: 
17/09/2014 - 31/01/2015
Horari: 

De dimarts a diumenge de 16.00 a 21.00

La Filmoteca acull l’exposició “El món encantat de Jacques Demy”, produïda per la Cinémathèque Française.  Accés lliure comprant una entrada de cinema. 

Us oferim visites guiades concertades per descobrir aquest món de colors de Jacques Demy.

CALENDARI

Dies: Dimarts 21 d'octubre; Dimarts 4 i 18 de novembre de 2014; Dimarts 2, 16 i 30 de desembre de 2014; Dijous 8, 15, 22 i 29 de gener de 2015.

Horari: 16.00 hores (*excepte el 8 de gener, en què es farà a les 19.00 h).  

Punt de trobadavestíbul de la nostra seu.

Grups de fins a 20 persones. 

Reserva prèvia:  filmoteca.cultura@gencat.cat  /  Telèfon: 935 67 10 70  

L'exposició

Comissariada per Matthieu Orléan, la mostra contribueix a entendre millor un cineasta contemporani de la Nouvelle Vague i admirador del cinema nord-americà, molt especialment dels musicals, que va utilitzar com a referència per a Les parapluies de Cherbourg i Les demoiselles de Rochefort, abans d’endinsar-se en el món “encantat” de contes infantils com Pell d’ase o El flautista d’Hamelin, que el conduirien a una darrera etapa, més fosca, en què conjuga les revoltes sindicals d’Une chambre en ville amb el mite d’Orfeu a Parking.

"El món encantat de Jacques Demy",  permet penetrar en el fascinant a l’hora que complex món del cineasta i fer-ho amb l’ajuda de fotografies, objectes, pintures, esbossos i dietaris, de la mà del propi Demy però també sota la influència de Cocteau o Picasso, genis inspiradors. Aprenem moltes coses, n’intuïm d’altres, anem de la idealització d’una ciutat portuària –Nantes, a Lola,- a la realitat tràgica d’un altre port –Marsella a Trois places pour le 26- i, sobretot, gràcies al trajecte, ens queda clar que els impulsos, creatius o amorosos, no s’expliquen, sinó que es viuen. Els somnis de colors del cineasta Jacques Demy sovint partien de dones que mitificava: Anouk Aimée, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Françoise Dorlèac, Dominique Sanda… Són les protagonistes dels seus films i de l’exposició que presentem. Les veiem retratades –a vegades per Agnès Varda- com a símbols d’una ciutat : Nantes, Nice, Cherbourg, Rochefort, Los Angeles… Elles són el fil conductor d’un univers molt personal que Demy crea amb la col·laboració del seu decorador Bernard Evein, amb figurins com els d’Agostino Pace i la inconfusible música de Michel Legrand.

L’exposició que ara us presentem a la Filmoteca s’articula en cinc àmbits que ens introdueixen en aquest univers, tot proposant-vos un recorregut pel món –en realitat, un continent ple de colors– de Demy.

Una exposició produïda per La Cinémathèque française en partenariat amb Ciné-Tamaris.