República, Guerra, Dictadura: Foto Fixa Sabaté

Imatge

Videos

Informació pràctica

Data: 
05/03/2015 - 30/08/2015
Horari: 

De dimarts a diumenge, de 16.00 h a 21.00 h
Entrada gratuïta.
Vegeu informació sobre les visites guiades a 'Activitats".

Els autors d’aquestes imatges són onze fotògrafs, entre els quals Antonio Gavilán, Carlos Pérez de Rozas, Emilio Godes, Juan Gyenes i Salvador Torres Garriga. Es tracta de reproduccions actuals de gran qualitat dels negatius originals que es conservaven a Reproducciones Sabaté, un dels laboratoris de fotografia industrial de Barcelona –encara en actiu– on els productors de les pel·lícules dipositaven els negatius de les fotos fixes per a fer-ne reproduccions, tant per a la premsa com per a publicitat. Actualment, el material de Reproducciones Sabaté forma part dels fons documentals de la Filmoteca de Catalunya.

Què s’entén per foto fixa? El terme té dues accepcions diferents: en primer lloc, ens referim a les fotografies que les productores feien per promocionar les pel·lícules. Eren imatges preses en els descansos dels rodatges, que reprodueixen una escena de la pel·lícula o un moment del treball del rodatge, però en les quals es podia modificar el decorat i fins i tot els personatges. En segon lloc, el foto fixa també és el professional que realitza aquestes fotografies, els autors de les imatges que es mostren en l’exposició.

L’exposició, que estarà oberta al públic a partir del proper 5 de març, permet copsar, a través de fotos fixes de rodatges, com en aquells anys convulsos que van passar de la República al franquisme, el cinema representava l’ideal de societat, amb les seves contradiccions i les seves característiques peculiars, il·lustrant el treball, l’oci o les relacions de parella. Un objectiu complementari de la mostra d’aquestes fotografies és reivindicar la figura i la feina del foto fixa, un personatge molt més important en un rodatge del que es considerava fins ara.