FAQ

Quina és la funció de la Filmoteca?

La Fimoteca té com a funció essencial la recuperació, arxiu, conservació, investigació i difusió de les pel·lícules i les obres audiovisuals dels seus fons, així com dels materials, documents, equips i qualsevol altre element que sigui d’interès per a l’estudi del cinema i l’audiovisual en general, i del cinema català en particular.

Com a part d’aquestes funcions, la Filmoteca de Catalunya compta amb un Centre de Conservació i Restauració, amb una Biblioteca especialitzada en cinema, amb una sala d’exposicions i amb dues sales d’exhibició.

Quins horaris té la Filmoteca?

La Filmoteca compta amb dues seus. La primera, situada al Raval barceloní, està oberta cada dia de la setmana de 8.00 a 22.00 h. En aquest edifici s’ubiquen les oficines de la Filmoteca, la Biblioteca, la sala d’exposicions, les sales d’exhibició, la llibreria del cinema i una cafeteria oberta al públic.

Els horaris dels serveis de la Filmoteca al Raval són els següents:

Oficines:
 • De dilluns a dijous de 08:00h a 18.00h.
 • Divendres de 08:00h a 15:00h.
 • Períodes d’horari especial (Nadal, Setmana Santa i estiu): de dilluns a divendres de 08:00h a 15:00h.
Biblioteca del Cinema:
 • De dilluns a dijous de 10:00 a 19:00h.
 • Divendres de 10:00h a 14:00h.
 • Períodes d’horari especial (Nadal, Setmana Santa i estiu, de l'1 de juliol al 30 de setembre):
  de dilluns a divendres de 10:00h a 14:30h.
Sala d’exposicions:
 • De dimarts a diumenge de 16:00h a 21.00h.
Sales d’exhibició:
 • De dimarts a diumenge de 17:00h a 22:00h.
Taquilla:
 • Matins: dt. a div.: de 10.00 a 15.00 hores
 • Tardes: dt. a diu.: de 16.00 a 21.30 hores
  (divendres i dissabtes fins a 22.00 hores)

La segona seu de la Filmoteca és el Centre de Conservació i Restauració, situat al Parc Audiovisual de Terrassa.

Els horaris del Centre de Conservació i Restauració són els següents:
 • De dilluns a dijous de 09:00 a 18.00h.
 • Divendres de 09:00 a 14:30h.
 • Períodes d’horari especial (Nadal, Setmana Santa i estiu): de dilluns a divendres de 10:00h a 15:00h.

Com arribo a la Filmoteca?

La seu de la Filmoteca de Catalunya es troba en ple centre de Barcelona, al cor del Raval, molt a prop de la Rambla del Raval i a tocar de les Rambles. Té un accés fàcil en metro (Línies 1 i 3, parades de Liceu i Paral·lel) i en autobús (Línies 14, 59, 91 i 120), i molt a prop hi ha diverses parades de Bícing i un pàrquing públic (Pàrquing BSM, carrer Sant Rafael, 15, als peus de l’Hotel Barceló Raval).

La seu del Centre de Conservació i Restauració, situada al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa , és accessible en cotxe, a través de les línies de Renfe i FGC a Terrassa o utilitzant un autobús llançadora des de Barcelona amb parada al Parc Audiovisual. 

Com puc conèixer la programació i les activitats de la Filmoteca

La Filmoteca publica un programa mensual amb tota la informació sobre les seves activitats (exposicions, actes, projeccions...). La Filmoteca per a les Escoles compta amb un programa especial específic adreçat als centres educatius.

Alhora, el web de la Filmoteca també informa de tota la programació i serveis del centre. La informació també està disponible per a dispositius mòbils.

Finalment, els usuaris interessats poden subscriure’s a un butlletí electrònic mensual que resumirà tota la programació i contindrà tots els actes destacables que es realitzin a la Filmoteca. També es pot trobar informació a través dels perfils de la Filmoteca a les xarxes socials o mitjançant subscripció al nostre RSS.

Feu activitats específiques per a infants?

Un dels objectius de la Filmoteca és transmetre el gust pel cinema als més petits, al públic infantil i juvenil. Per fer-ho possible, la Filmoteca compta amb dos tipus d’activitats bàsiques: d’una banda, tots els dissabtes i els diumenges la programació inclou una sessió infantil, amb pel·lícules especialment seleccionades pel seu valor cinematogràfic i pedagògic; d’altra, el programa Filmoteca per a les Escoles inclou un ampli ventall d’activitats adreçades als centres educatius de tots els nivells (des d’educació infantil a Batxillerat i cicles formatius) que es desenvolupen els dies laborables en horari matinal.

Finalment, la Filmoteca també compta amb un programa adreçat als estudiants universitaris –tot i que també obert al públic general. És el programa Aula de Cinema, que permet resseguir la història del cinema en 30 sessions.

Com puc assistir a les sessions d’Aula de Cinema?

Les sessions d’Aula de Cinema tenen lloc tots els dimecres a la primera sessió. Assistir-hi és molt fàcil: només cal adquirir el carnet d’Aula de Cinema, vàlid per a les 30 sessions, a la taquilla de la Filmoteca. El preu d’aquest passi és de 45 €. Per a informació sobre crèdits universitaris, poseu-vos en contacte amb la vostra universitat.

Si esteu interessats a assistir a una única sessió, només cal que compreu una entrada individual a aquella sessió.

Per a més informació sobre les pel·lícules que es projectaran dins les sessions d’Aula de Cinema, clíqueu a l'apartat d’Aula de Cinema.

Quin preu tenen les entrades a la Filmoteca?

La Filmoteca disposa d'una ampli ventall de preus i abonaments per satisfer diversos col·lectius i necessitats.

Per a més informació sobre preus i abonaments, visiteu la pàgina d'informació pràctica.

On es compren les entrades?

Podeu adquirir les entrades per a la Biblioteca i totes les projeccions del dia a les taquilles de la Filmoteca, a l’edifici del Raval, amb una setmana d'antel·lació.

Horaris de taquilla:
Matins: dt. a div.: de 10.00 a 15.00 hores
Tardes: dt. a diu.: de 16.00 a 21.30 hores
(divendres i dissabtes fins a 22.00 hores)

Per què les sales es diuen Chomón i Laya?

La Filmoteca de Catalunya compta amb dues sales de projecció els noms de les quals fan referència a figures o entitats històriques de la cinematografia de Catalunya.

La Sala Chomón, de 360 butaques, rep aquest nom en honor de Segundo de Chomón, un cineasta aragonès dels orígens que va desenvolupar la seva trajectòria a Barcelona, París i Torí. La col·lecció Segundo de Chomón és una de les col·leccions patrimonials més valuoses de la Filmoteca de Catalunya. El fons d’aquest cineasta, el més important del món, consta de 105 títols que van des del 1901 fins al 1927, la recuperació i restauració dels quals es va iniciar als anys 90. Una trentena d’aquests films han estat editats en un digibook, premiat com el millor de l’any pel prestigiós festival de Bologna. Les fantasmagories, la màgia i els trucatges de Chomón bategen, per tant, la més gran de les nostres sales.

El nom de la Sala Laya, que té 184 butaques, també és una referència històrica. El novembre de 1936, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana va crear una secció de cinema anomenada Laya Films, en honor de Layetània. El seu noticiari va arribar puntualment a les sales catalanes per informar de l’activitat bèl·lica al front i donar una idea de normalitat a la reraguarda. S’ha conservat una tercera part de les prop de mil notícies enregistrades i aquest material, manipulat durant el franquisme, va ser traspassat a l’actual Generalitat de Catalunya i dipositat als arxius de la Filmoteca de Catalunya. Batejar com Laya Films la segona sala del Raval és un homenatge als cineastes que van fer un ús cívic i democràtic del seu ofici.

Com puc trobar una pel·lícula o un llibre determinat sobre cinema?

La Biblioteca del Cinema compta amb els dipòsits de fons més importants dedicats al setè art de tot Catalunya: més de 32.000 exemplars de llibres en tots els suports, 1.500 títols de revistes històriques dedicades al cinema i més de 180 títols que es reben mensualment, uns 20.000 cartells, 5.000 bandes sonores, 8.000 pel·lícules en suport vídeo i DVD i una gran col·lecció de catàlegs cinematogràfics.

Si us interessa trobar una pel·lícula o un llibre determinat, podeu visitar la Biblioteca, consultar aquí el catàleg o omplir el següent formulari que us respondrà algun dels bibliotecaris de la Filmoteca.

On m’adreço per fer una donació (de pel·lícules, llibres de cinema, col·leccions)?

Si teniu pel·lícules o materials que vulgueu donar a la Filmoteca, poseu-vos en contacte amb el Centre de Conservació i Restauració a través del telèfon al 932 988 260 o al correu electrònic arxiufilmoteca.cultura@gencat.cat.

En cas que vulgueu fer-nos arribar llibres, col·leccions de revistes o altres materials impresos de caràcter cinematogràfic, poseu-vos en contacte amb la Biblioteca del Cinema a través del telèfon al 935 671 070 o al correu electrònic bibliofilmoteca.cultura@gencat.cat.

En cas que sigui necessari, un tècnic de la Filmoteca es desplaçarà per valorar l’estat dels materials que vulgueu donar-nos.