Serveis

El Centre de Conservació i Restauració ofereix les seves instal·lacions per a la conservació del patrimoni fílmic català, ja siguis professional o particular, porta les teves pel·lícules a un entorn amb control de temperatura i humitat. Investigadors, Institucions culturals, productores poden accedir a aquests fons fílmics, prèvia sol·licitud. L'accés del públic general a les col·leccions es realitza a través de la Biblioteca del Cinema.

Destacats

Si teniu pel·lícules i en voleu garantir la seva conservació, porteu-nos-les. Ja sigueu particulars, o...

Adreceu-vos al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya per fer el lliurament del...

Les còpies de difusió en 35mm estan disponibles per a d’altres Filmoteques, festivals i institucions...

Sales d'inspecció de material 

Quatre sales per a la inspecció i estudi del fons fílmic analògic, és a dir, el que fins ara anomenàvem pel·lícules en suport fotoquímic.

La primera sala, anomenada de “Positius” està dedicada a les còpies de distribució i el material positiu de passos no professionals, com són el 9,5 mm i el 8 mm. Aquesta sala està dotada de dues taules de visionat, una taula d’inspecció manual i un sistema d’extracció de gasos.

La segona sala, de e la sala  “Material nou”, està preparada per atendre el material nou que arriba a la Filmoteca, tan de noves produccions actuals com decòpies noves procedents de restauracions o preservacions actuals, Compta amb dues taules de visionat i una d'inspecció manual.

La col·lecció de negatius originals de cinema català, procedents dels laboratoris que han anat tancat és molt nombrosa. La constitueixen prop de 60.000 llaunes, i té uns requeriments especials;  la sala de “Negatius” està equipada amb una taula visionadora doble, dues taules d’inspecció manual, una taula d’inspecció automàtica, sistemes d’extracció de gasos, una sincronitzadora i una maquina per netejar els films per cavitació amb ultrasons.

Per últim, el Centre de Conservació i Restauració compta amb un espai dedicat a la recepció i expedició de material en què es canvien les llaunes i s’etiqueten d’acord amb el sistema organitzatiu de la Filmoteca. L'espai està equipat amb un sistema d’extracció de gasos.

Espai digital

Amb les noves instal·lacions la Filmoteca i el seu Centre de Conservació i Restauració espai entren de ple en l’entorn digital. D'una banda, el Centre està dotat d’un escàner cinematogràfic d’alta resolució, fins a 6K, per a la restauració dels materials més antics i/o en pitjor estat de conservació. Aquest equipament permet, un cop escanejat el film, fer-ne una restauració digital.

Per als materials que estan en bon estat, però són negatius o còpies úniques, i per als quals l'objectiu és facilitar-ne la difusió i un accés el més ampli i fàcil possible, es realitza un telecine en qualitat Pal, que un cop codificat en la xarxa interna permet un ràpid accés als usuaris. Aquest espai també està equipat amb diferents sistemes que permeten inspeccionar els nous materials digitals: HDCam, discs durs, DCP.... per poder verificar el seu estat i garantir-ne la posterior conservació en un entorn digital. 
 

Neveres de conservació

El Centre de Conservació i Restauració compta amb vint-i-tres neveres, totes amb control de temperatura i humitat i renovació continua d’aire, previstes amb sistemes d’extenció d’incendis i seguretat redundants, per tal de garantir les màximes garanties de conservació del patrimoni fílmic català.

A la planta soterrània hi un total de divuit neveres; nou (de 100m2) estan dedicades a les pel·lícules sobre suport d’acetat de cel·lulosa; una altra, també de 100m2 i soterrada, és per als materials en suport de poliester. A la mateixa planta soterrània hi ha un búnquer per les pel·lícules sobre suport de nitrat de cel·lulosa, un material molt inflamable. Es tracta d’un espai repartit en vuit petites neveres de 8m2 cadascuna.

A la planta baixa hi ha una nevera dedicada als vídeos i quiatre neveres més petites que fan les tasques d’adequació de temperatura i humitat a les condicions de treball o a les condicions de les neveres de la planta soterrània.