Dossier didàctic 2015-2016. curs 2015-2016 (3r trimestre)

Filmoteca per a les escoles
Dossier didàctic 2015-2016
curs 2015-2016 (3r trimestre)
pdf

Mustang

 • Direcció: Deniz Gamze Ergüven
 • Guió: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
 • Música: Warren Ellis
 • Fotografia: David Chizallet, Ersin Gok
 • Interpretació: Erol Afsin, Ilayda Akdogan, Doga Zeynep Doguslu
 • Producció: Turquia
 • Any: 2015

En un petit poble al nord de Turquia, cinc germanes òrfenes d'edats compreses entre els 12 i els 16 anys passen l'estiu entre riures i jocs innocents sobre les onades del Mar Negre amb els nois de l'escola. Donada la condició actual de la dona al país no trigarà en provocar rumors d'immoralitat i escàndol de les joves, obligant a l'àvia i l'oncle a fer-se càrrec de l'assumpte; és a dir, preparar-les i precipitar-les cap al seu futur de futures esposes.

 

Dimarts 10 de maig - 20.00 h

 

 

Temes Clau

 

-Turquia - Matrimonis concertats - Discriminació de gènere - Dona - Igualtat

La critica diu

 

Un llogaret recòndit en el nord de Turquia. Cinc germanes òrfenes entre la infantesa i l'adolescència. Una comunitat patriarcal i repressiva que s'encarrega d'inhibir els seus instints, que les condemna a l'aïllament i les priva de la seva llibertat d'expressió. Mustang és una rondalla del tancament moral i cultural que batega en el si de les societats castrants, però el seu veritable abast metafòric es revela gràcies a la manera delicada i sensitiva, amb un alt grau d'estilització formal, amb el qual la directora compon les seves imatges, impregnades d'una exquisida poesia evanescent. A través dels ulls de la petita Laley el seu perpetu gest de rebel•lia, ens submergim en una atmosfera lluminosa, tan voluptuosa i carnal com a asfixiant i viciada per la intolerància i la demonització sexual. La càmera es mou orgànicament al voltant de les nenes, les envolta materialitzant les seves frustracions i a nosaltres a través d'un hipnotisme que convida al tràngol sensorial, revelant una obra d'alè tràgic d'exuberant bellesa.

 

Benítez, Beatriz. Mustang. “Fotogramas”, núm. 2069 (mar. 2016), pàg. 16.
 

Proposta d’activitats

3r i 4t d'ESO i Batxillerat/CF

 

 • Mustang és la primera pel.lícula de la directora turca Deniz Gamze Ergüven. Mostra els conflictes d’unes germanes que creixen a la Turquia rural més tradicional, masclista i conservadora, en contraposició al seu desig de llibertat.  Wadjda  (La bicicleta verde. Haifaa Al-Mansour, 2012) tracta la mateixa temàtica i és la primera pel·lícula feta per una dona a l’Aràbia Saudita. Mireu les dues pel·lícules i busqueu-ne els punts en comú. Creieu que reflecteixen les contradiccions de la societat d’aquests dos països? A les dues hi ha objectes o llocs que simbolitzen el desig de llibertat i trencament: quins són?

 

 • El cinema documental pot ser un mirall de situacions d’injustícia, i una eina de lluita i reivindicació per a diferents col·lectius que viuen en desigualtat. Mustang ens mostra com, a través d’una història de ficció, també es pot fer aquesta denúncia. Busqueu exemples de pel·lícules de denúncia social en el cinema de ficció i en el cinema documental. Quines diferències veieu entre els dos gèneres?

 

 • Aquesta pel·lícula mostra la situació de la dona en zones rurals d’un país laic però de majoria islàmica. Creieu que a les zones menys rurals de Turquia trobem la mateixa situació? Al nostre país les dones també patim discriminació per raó de gènere. Quines formes de desigualtat  trobem a la nostra societat?

 

Completeu el vostre visionat

 

 • Benítez, Beatriz. Mustang. “Fotogramas”, núm. 2069 (mar. 2016), pàg. 16.
 • Comas, Àngel. Mustang: el mundo no es de mujeres. “Imágenes de actualidad”, núm. 367 (abr. 2016), pàg. 109.
 • Parades Badía, Israel. Mustang: escapar. “Dirigido por”, núm. 464 (mar. 2016), pàg. 24.
 • Pérez Delgado, Sofía. Tierra de contrastes. “Caimán, cuadernos de cine”, núm. 47 (mar. 2016), pàg. 38.

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

 

 

La biblioteca us recomana

La Opresión y la represión de la mujer : vista por la historia del cine / Francisco Javier González-Fierro Santos
Buda explotó por vergüenza / Hana Makhmalbaf
Foxfire / Laurent Cantet