Dossier didàctic . curs 2015-2016 (1r trimestre)

Filmoteca per a les escoles
Dossier didàctic
curs 2015-2016 (1r trimestre)
pdf

Las crónicas de Narnia: el león, la bruja y el armario

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe
  • Direcció: Andrew Adamson
  • Guió: Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus i Stephen McFeely (Novel·la: C.S. Lewis)
  • Música: Harry Gregson-Williams
  • Fotografia: Donald McAlpine
  • Interpretació: Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell
  • Producció: Estats Units
  • Any: 2005

 

Durant la segona guerra mundial, quatre nens són enviats a la casa d'un vell professor. Avorrits per les estrictes regles imposades per la majordoma, es dediquen a explorar la casa. Un dia Lucy, la més jove dels quatre, troba un gran armari de la roba bellament decorat, en el qual entra per curiositat, apareixent en una màgica terra coberta de neu (Nàrnia). En sortir de l'armari, tractarà de convèncer els altres nens de la seva aventura i, diverses setmanes després, després de diverses aventures que els obliguen a amagar-se al gran armari, entren junts en aquest món màgic on coneixeran entre moltes altres criatures, al gran lleó Àslan, i prendran part en la batalla per derrotar el diabòlic i increïble poder de la Bruixa Blanca.

 

Dissabte 5 de desembre - 17.00 h

Diumenge 6 de desembre - 17.00 h

 

 

 

Temes Clau

 

- Aventures - Fantàstic - Mons paral·lels - Adaptacions literàries

- Segona Guerra Mundial - Mitologia - Natura -Mort

La critica diu

 

Estem en un territori fantàstic que també és hereu, visualment, d'una altra saga de best sellers literaris, la d’en Harry Potter. Els quatre nens protagonistes de Las crónicas de Narnia: el león, la bruja y el armario  troben refugi a la depriment realitat que els envolta passant a un món imaginari a través del fons fals d'un armari. Són víctimes de la guerra mundial. El seu pare potser ha mort en el front. La seva mare no pot cuidar-los i decideix enviar-los al camp, a casa d'un llepafils professor (Jim Broadbent) que té l'obligació, dictada pel govern britànic, de mantenir-los. Aquest punt de partida, coincident en alguns aspectes amb el melodrama Hope and Glory (John Boorman, 1987), dura el que un dia de jocs dels quatre germans. Perseguits pel majordom del professor després de trencar involuntàriament el vidre d'una de les finestres de la mansió, Lucy, Peter, Edmund i Susan Pevensie es refugien en el gran armari i, després de travessar la dotzena d'abrics penjats, com un espès laberint, traspassen el llindar de la realitat que una nit abans la més petita, Lucy, ja havia creuat per endinsar-se en el paisatge nevat de Narnia. Com Orfeu i Alicia, els Pevensie apareixen en un món on res és com ells han conegut, atemporal, situat en una era abstracta i poblat per tot tipus de criatures mitològiques: faunes, minotaures, ciclops, unicorns, centaures i l'au fènix, però també hi ha nans, gegants i goblins dignes de Tolkien, híbrids de criatures amb ales i terrestres i, sobretot, lleons, castors, llops i guineus que parlen. La fauna no es deté aquí, ja que en les batalles corren, al costat dels soldats, tigres, guepards i rinoceronts, en una comunió d'allò més natural.

 

Casas, Quim. Las crónicas de Narnia: un armario muy grande. "Dirigido por", núm. 352 (enero 2006), pàg. 11.

 

 

Proposta d’activitats

CM, CS i ESO

 

 

  • En la versió original, la veu d’Aslan, el lleó, és la del conegut actor Liam Neeson. Sabeu com es realitza el procés de posar veu als personatges d’una pel·lícula d’animació? Les veus dels personatges són un dels elements que conformen la banda sonora d’un film. Quins són els altres? Busqueu informació sobre com es realitza el procés de creació de la banda sonora.

 

  • Nàrnia és un món habitat per personatges molt diferents: animals, follets, gegants, etc. A més, dos dels protagonistes de la pel·lícula, l’Aslan i la Jadis, la bruixa blanca, tenen poders màgics. Aquest univers i els seus protagonistes estan basats en la novel·la Les cròniques de Nàrnia, de C.S. Lewis.

Coneixes altres pel·lícules basades en llibres? Quines?

 

  • El guió és una part molt important d’una pel·lícula. Busqueu informació sobre què és  i expliqueu si faríeu algun canvi al guió de Las crónicas de Narnia: el león, la bruja y el armario. Una manera de fer-ho seria posant-vos a la pell d’un dels seus protagonistes. Actuaríeu igual o diferent de com ho fan?

 

Completeu el vostre visionat

 

- Casas, Quim. Las crónicas de Narnia: un armario muy grande. "Dirigido por", núm. 352 (enero 2006), pàg. 11.

- Costa, Jordi. Las crónicas de Narnia. “Fotogramas”, núm. 1947 (enero 2006), pàg. 16.

- [Las crónicas de Narnia]. “Imágenes de actualidad”, núm. 253 (dic. 2005), pàg. 100-109.

- Las crónicas de Narnia: el león, la bruja y el armario (The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe) (BR). Madrid: The Walt Disney Company, 2008.

- Law, Shirley. Into the wardrobe: imagining and re-imagining Narnia. “Metro”, núm. 148 (2006), pàg. 10-17.

- Sardá, Juan. Las crónicas de Narnia. “Fotogramas”, núm. 1946 (dic. 2005), pàg. 132-135.

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

 

 

Altres activitats relacionades:

Per què té música el cinema?

Pa negre

Centenari Roald Dahl: literatura i cinema

El fantástico Mr. Fox

 

 

La biblioteca us recomana

Sueños de tinta y celuloide: de la palabra al cine / David Felipe Arranz
Coraline / Henry Selick
Mago de Oz / Victor Fleming