Orson Welles, centenari.

Cicles
Orson Welles, centenari
pdf

 

El 6 de maig del 2015 es compleixen cent anys del naixement d’Orson Welles, un artista pluridisciplinari essencialment conegut per la seva faceta cinematogràfica, però que també va estendre la seva activitat al teatre, a la ràdio, a la televisió, a la política i, fins i tot, a la màgia.

Citizen Kane, durant molts anys considerada com la millor pel·lícula de la història del cinema, dóna el tret de sortida a la celebració del centenari del naixement d’Orson Welles amb tota la seva grandesa i complexitat.

Amb només 25 anys, Orson Welles ja era una estrella del teatre i de la ràdio. A partir de llavors, Hollywood el va condemnar a donar tombs per Europa, on de les necessitats en va fer virtuts tan exquisides com Chimes at Midnight o F for Fake. La seva ombra, en qualsevol cas, plana sobre el cinema modern com una síntesi de diversos llenguatges i una constant reflexió sobre el poder i la traïció de l’amistat.

L’homenatge que li retem seguirà durant tot el mes de juny i, com podreu comprovar, comprèn la totalitat de la seva filmografia com a realitzador, alguns dels treballs inacabats, diverses aparicions com a actor i un seguit d’actes que tindran la seva màxima expressió durant la primera setmana de juny. 

 

La Biblioteca del Cinema ha elaborat una selecció de textos provinents dels seus fons i accessibles a tots els seus usuaris. Amb aquests articles realitzats pels principals escriptors cinematogràfics descobrireu les primeres passes creatives de Citizen Kane, jutjareu comparativament l'atmosfera de l’adaptació kafkiana de Le procès, comprendreu detalladament el pla seqüència de Touch of Evil  i analitzareu l'estètica visual de The Stranger, entre d’altres.

 

 

 

 

Consulteu altres dossiers elaborats per la Biblioteca del Cinema