Dossier didàctic. curs 2013-2014 (3r trimestre)

Filmoteca per a les escoles
Dossier didàctic
curs 2013-2014 (3r trimestre)
pdf

Welcome

  • Direcció: Philippe Lioret
  • Guió: Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Olivier Adam
  • Música: Nicola Piovani, Wojciech Kilar, Armand Amar
  • Fotografia: Laurent Dailland
  • Interpretació: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Patrick Ligardes, Thierry Godard, Selim Akgül, Firat Celik, Murat Subasi, Olivier Rabourdin, Yannick Renier, Derya Ayverdi
  • Producció: França
  • Any: 2009

 

En Bilal, un noi kurd de 17 anys, ha creuat tota Europa per reunir-se amb la seva xicota, la Mina, acabada d’emigrar a Anglaterra i per convertir-se en jugador del Manchester United.  A Calais, una de les seves darreres parades abans de complir el seu somni, és detingut per la policia. Per poder reunir-se amb la Mina,  en Bilal decideix entrenar-se a la piscina municipal amb la intenció de creuar el Canal de la Mànega nedant. És allà on coneix en Simon, un professor de natació en procés de divorci.

 

Dijous 15 de maig - 21.30 h             Divendres 16 de maig - 19.30h

 

 

Temes Clau

Immigració clandestina  - Racisme  - Drets humans - Solidaritat  - Polítiques d'immigració    - Divorci - Màfies  - Futur  - Relacions intergeneracionals i interculturals  -Esforç

La critica diu

 

El director intenta donar un major aire de versemblança a allò que està explicant mitjançant l´ús d’aquest estil documental que tant de profit li extrauen autors amb un discurs més clar i matisat com Laurent Cantet, però que en general només serveix per observar els seus protagonistes a certa distància, com si el que els hi passa no anés amb ell...del que no hi ha cap mena de dubte és de la seva intenció, tenint en compte que sempre remarca els moments més intensos a nivell dramàtic mitjançant la música de Gabriel Yared, que adquireix una presència excessiva en un film que, com a mínim a priori, es pretén tan sobri i tan verídic. És una llàstima que Loiret no sigui capaç de mantenir l’atmosfera asfixiant, gairebé kafkiana, que desprenen els seus primers minuts del film: és allà on hi és la visió més crua i més interessant de les desgràcies que han de viure els immigrants per poder creuar les fronteres dels països desenvolupats i d’on podria haver sorgit una obra molt més combativa, més circumspecta i segurament més molesta per a les autoritats...per tant potser hagués aportat alguna cosa més des del punt de vista social.

Alarcón, Tonio L. Welcome: aquí no os queremos. “Dirigido por”, núm. 397 (feb. 2010), pàg. 25.
 

Proposta d’activitats

ESO i Batxillerat/CF

 

 

  • La Llei francesa castiga l'assistència a les persones en situació irregular. Aquesta legislació va provocar una forta polèmica a la premsa entre el realitzador de la pel·lícula i el ministre d'Immigració. Creieu que Welcome és una pel·lícula de denúncia?

 

  • Quines altres pel·lícules sobre moviments de persones en situació irregular coneixes? I sobre els problemes de racisme i rebuig que pateixen les persones migrants?

 

Completeu el vostre visionat

 

- Alarcón, Tonio L. Welcome: aquí no os queremos. “Dirigido por”, núm. 397 (feb. 2010), pàg. 25.

- Domenach, Élise. Welcome: traverser l'hiver. “Positif”, núm. 577 (mars 2009), pàg. 23-24.

- Tobin, Yann ; Rouyer, Philippe. Entretien avec Vincent Lindon: Les contraintes, ça m'aide. “Positif”, núm. 577 (mars 2009), pàg. 25-29.

- Welcome(DVD). [Barcelona]: Cameo Media, DL 2010.

- Wheatley, Catherine. Welcome. “Sight & Sound”, vol. 19, núm. 11 (Nov. 2009), pàg. 81.

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

 

 

La biblioteca us recomana

El Sueño de Europa : cine y migraciones desde el Sur / J.E. Monterde
Honeymoons / Goran Paskaljevic
Le Havre / Aki Kaurismäki