Rovira Beleta. més enllà de Los Tarantos

Cicles
Rovira Beleta
més enllà de Los Tarantos
pdf

 

Tots els qui el van conèixer en tenen un bon record, fins i tot aquells a qui despertava a les tres del matí per consultar la viabilitat d’un salt d’eix o de començar la seqüència en un altre decorat. Francesc Rovira Beleta era un apassionat del cinema, un experimentador de la càmera i dels recursos narratius, un foll de l’"asunto", un terme que avui es traduiria com a "plot".

Va rodar molt sovint a Barcelona i es va fabricar una geografia cinematogràfica de la ciutat, un espai dramàtic recognoscible i vàlid per a Hay un camino a la derecha, Once pares de botas, Historias de la feria, Los atracadores, Los Tarantos o Crónica sentimental en rojo.

Atent a les tendències internacionals i esperonat per la seva doble nominació a l’Oscar, Rovira Beleta va abordar una gran diversitat de gèneres cinematogràfics, des del cinema negre fins al cinema social amb una forta influència del neorealisme, passant per un cinema folklòric i, fins i tot, amb pinzellades del musical.

Gràcies al dipòsit efectuat per la seva família, des de guions o documentació de producció fins a riquíssims àlbums fotogràfics dels seus rodatges, la Filmoteca pot presentar ara una exposició que ofereix una visió de Rovira Beleta que va més enllà de Los Tarantos, el seu film més conegut i prestigiós. Es tracta d’endinsar-nos en una atractiva trajectòria cinematogràfica a partir d’una gran quantitat d’imatges d’ell mateix, de les seves pel·lícules i dels seus rodatges, des dels inicis com a ajudant de direcció fins a l’últim film que va dirigir.

La Biblioteca del Cinema ha elaborat un dossier sobre els principals títols del cicle Rovira Beleta: més enllà de Los Tarantos amb una selecció de textos i bibliografies basades en els fons disponibles als seus usuaris. Uns escrits que permetran endinsar-se en la filmografia de Rovira Beleta i conèixer quin va ser l’origen de Los Tarantos, descobrir el caire neorealista de Hay un camino a la derecha i els seus problemes amb la censura o saber quines influències cinematogràfiques s’entreveuen a Los atracadores.

 

 

Consulteu altres dossiers elaborats per la Biblioteca del Cinema