Bulgària, l’Europa invisible

Imatge
Imatge
Data: 
05/01/2016 - 29/01/2016

De vegades, no veiem les coses perquè no volem; d’altres, perquè no en tenim imatges, o també perquè som incapaços de somniar-les, o d’interessar-nos pel que ens falta o no ens arriba.

L’Europa de l’Est, l’antiga Europa de l’Est, s’ha incorporat a la Unió Europea justament quan aquesta es fa preguntes existencials: Qui som? Què volem? Com ho fem? I són –som– molt pocs els qui miren i escolten les imatges i les veus que arriben de Bulgària –o de Romania, o d’Estònia...–, sense adonar-se que és d’allà d’on probablement ens arriben les millors respostes a les nostres preguntes.

Bulgària –la Bulgària que sembla invisible als ulls d’Europa– ens proposa faules de nenes sense melic, d’arbres de Nadal que van amunt i avall, de nois que volen trobar un futur i no saben on, de gent que explica mentides i se les creu, de mons molt antics engolits per la tecnologia, de reis que acaben fent de primer ministre, de passats que no acaben de passar… La mostra de cinema búlgar que ara us proposem ens parla d’un país particular, diferent i que, alhora, és igual que el nostre. I ho fa a través de bones pel·lícules.
 

Amb la col·laboració de: 

Bulgarian National Film Center   Embajada de la República de Bulgaria en España

                                           Instituto Estatal de Cultura

Agraïments: Mariana Hristova.

 

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

05/01 Dimarts

Imatge
20:00 h. | Film
Javor Gardev . 2008 . VOSC . 92'

Una comèdia negra, negríssima. La policia deté un home poc abans del cop d’estat comunista. L’acusen d’un crim que no ha comès, i no l’alliberaran fins a vint anys més tard. Quan surt, Sofia s’ha transformat en una ciutat molt estranya, el regne de l’absurd burocràtic.

 

06/01 Dimecres

Imatge
20:30 h. | Film
Petar Popzlatev . 2001 . VOSC . 122'

Un sociòleg francès arriba a un poble oblidat de la frontera entre Bulgària, Turquia i Grècia. El sorprèn descobrir que una mateixa persona compagina tres tasques: és carter, alcalde i director d’escola i, al mateix temps, marit, amant gelós i seductor incontinent.

 

07/01 Dijous

Imatge
18:30 h. | Film
Konstantin Bojanov . 2011 . VOSC . 88'

L’Avé, una jove fugitiva fantasiosa, es troba un autoestopista que va cap a Rússia i decideix afegir-se al seu viatge.

Presentació a càrrec Mariana Hristova
 

08/01 Divendres

Imatge
19:30 h. | Film
Emil Hristow . 2012 . VOSC . 111'

En Batko el contracten perquè s’incorpori als serveis secrets del règim comunista. Però el noi és massa imaginatiu, i aviat l’acomiaden.

 
Imatge
22:00 h. | Film
Ivaylo Hristov, Lyudmil Todorov . 2002 . VOSC . 82'

Tres joves sense feina, amb problemes de relació familiar i amb el seu entorn, no aconsegueixen integrar-se en un món on no tenen lloc. Una trucada misteriosa els aporta esperança i el somni d’un canvi de vida. Escollida millor pel·lícula búlgara del 2003.

 

09/01 Dissabte

Imatge
19:30 h. | Film
Andrey Paounov . 2011 . VOSC . 88

Quan tenia sis anys, en Simeó es va convertir en tsar de Bulgària. Al cap de tres anys, i durant més de cinquanta anys, haurà de viure exiliat abans de poder tornar al seu país com a… primer ministre!

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol