Centenari de Jean Rouch: antropologia i cinema

Imatge
Data: 
10/02/2017 - 17/02/2017

Nascut a París el 1917, Jean Rouch va consagrar la seva vida a l’etnologia i el cinema. Captivat per la bellesa de 'Nanook of the North' des de la infantesa, es va iniciar en el setè art el 1947. El seu tema predilecte va ser l’Àfrica tradicional, codificada en els seus mites i ritus seculars, però tampoc no es va oblidar de retratar l’Àfrica descolonitzada que ha heretat el model cultural occidental.

Considerat el pare del cinéma vérité, Rouch no feia distinció entre cinema documental i de ficció, viatjava sempre amb la càmera a la mà, un equip mínim de rodatge, i tenia per principis inamovibles ser sempre l’operador dels seus films, el take one o presa única per pla, i rodar seguint l’ordre de la història.

El centenar llarg de pel·lícules que va rodar conformen un fons fílmic excepcional sobre la realitat i l’herència de l’Àfrica, que l’ha portat a ser conegut com el griot blanc. A més, al llarg de la seva vida va dirigir diverses institucions, entre les quals hi ha el Centre Nacional de la Recerca Científica francès i la Cinemateca Francesa.
 

Amb la col·laboració de: 

Universitat de Barcelona

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

10/02 Divendres

Imatge
19:00 h. | Film, Presentació

El film que més va inspirar Jean Rouch i un dels seus títols més reconeguts, en la sessió que obre aquest cicle en què recordem el centenari del director francès.

Nanook of the North / Nanook del nord
Robert J. Flaherty . 1920-1922 . S/D . 79'
Cimetière dans la falaise / Cementiri al penya-segat
Jean Rouch . 1951 . VOSC . 18'
Presentació a càrrec de Roger Canals.
 

15/02 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film, Presentació

Combinem un film de Jean Rouch de 1958 i un documental recent, del 2016, de Roger Canals. Dues històries d'adaptacions a entorns diferents i a cultures alienes.

Moi, un noir / Jo, un negre
Jean Rouch . 1958 . VOSC . 73'
Una deesa en moviment (María Lionza a Barcelona)
Roger Canals Vilageliu . 2016 . VO . 62'
Presentació a càrrec de Roger Canals.
 

17/02 Divendres

Imatge
19:00 h. | Film, Presentació
Jean Rouch . 1974 . VOSC . 90'

El propietari d’un Citroën dos cavalls i el seu ajudant volen comprar pollastres als pobles de la selva per revendre’ls a la ciutat. Un oportunista se’ls uneix al viatge amb l’esperança de fer un bon negoci. Però un seguit d’obstacles s’interposen al seu camí, incloent-hi un “diable” i un riu que han de creuar. Una road movie delirant.

Presentació a càrrec de Roger Canals.
 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol