Chantal Akerman, un record

Imatge
Imatge
Imatge

Més informació

Data: 
01/03/2016 - 27/03/2016

Tenia els ulls molt clars i el somriure fàcil i molt bell, però una tristesa indefinible li travessava el rostre. Vam conèixer Chantal Akerman a través dels seus films.

No tots els seus films eren bons, no tots eren aconseguits, però això era lògic: les pel·lícules de Chantal Akerman no reposen en formes preexistents. Ella era d’aquestes cineastes que cada cop tornava a inventar el cinema, que cada cop volia veure el que no s’havia vist o no s’havia sentit. Ens proposava, a partir de relats minimalistes, experiències conceptuals molt intenses. Els que han vist Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles saben què vol dir convertir quasi no res en un tot ple de significacions.

La manera de mirar d’Akerman corresponia als seus estats d’ànim, com hi corresponien també els seus projectes i la forma que prenien. Amb el temps, la malenconia va acabar sent el tema central del seu treball. De vegades procurava amagar-la, però no ho aconseguia del tot. Sabem que quan Van Gogh deia que “la tristesse durera toujours” ho feia pensant en ell, però comprenem ara que ho feia pensant també en tots i totes els qui van pel món amb els ulls massa oberts.   

 

Amb la col·laboració de: 

Cinémathèque royale de Belgique   Drac Màgic  24 Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

01/03 Dimarts

Imatge
20:30 h. | Film, Presentació
Chantal Akerman . 1986 . VOSC . 96'

Anna Solà i Marta Selva, directores de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, ens presenten el cicle dedicat a Chantal Akerman.

Presentació a càrrec d'Anna Solà i Marta Selva, directores de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.
 

03/03 Dijous

Imatge
17:00 h. | Film

Dos films d'Akerman separats per deu anys, en una sessió única. Al primer, Akerman segueix la coreògrafa Pina Bausch, i el segon una noia jove que fa campana a l'escola.

Portrait d'une jeune fille de la fin des années 60, à Bruxelles / Retrat d'una noia de la fi dels anys seixanta a Brussel·les
Chantal Akerman . 1993 . VOSC . 60'
 

04/03 Divendres

Imatge
21:30 h. | Film, Presentació
Chantal Akerman . 1986 . VOSC . 96'

Anna Solà i Marta Selva, directores de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, ens presenten el cicle dedicat a Chantal Akerman.

 

08/03 Dimarts

Imatge
17:00 h. | Film
Chantal Akerman . 2002 . VOSC . 99'

Un reguitzell infinit de tanques i filats separa Mèxic dels Estats Units.

 

09/03 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film
Chantal Akerman . 1975 . VOSC . 201'

Aquest film, de més de tres hores, és una de les obres més explícitament reivindicatives i polèmiques pel que fa a la representació de les dones en el cinema.

 

11/03 Divendres

Imatge
19:00 h. | Film
Chantal Akerman . 2015 . VOSC . 115'

"Aquest film és sobre la meva mare; la meva mare, que ja no és amb nosaltres. Sobre aquesta dona que va arribar a Bèlgica el 1938, fugint de Polònia, els pogroms i la violència. Aquesta dona que només veiem dins del seu apartament. Un apartament a Brussel·les. Un film sobre un món en moviment que la meva mare no veu" (Chantal Akerman).

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol