Cinema ben escrit: Joseph L. Mankiewicz

Imatge
Imatge
Data: 
02/10/2015 - 28/10/2015

A Joseph Leo Mankiewicz se'l sol considerar com un dels millors directors de Hollywood de la segona meitat del segle XX i, al mateix temps, un dels rars cineastes d’aquell món capaç d’escriure uns diàlegs bons i estructurar correctament un relat.

És famosa la frase de Godard en què li retreu (?) el fet de ser “l’home més intel·ligent del cinema contemporani”, característica que, a l’hora de fer The Quiet American, va en contra del film perquè “Mankiewicz, sens dubte, s’ho va passar tan bé escrivint el guió que no li van quedar prou ganes per rodar-lo amb entusiasme”.

Darrere d’aquest retret, una idea clàssica de la Nouvelle Vague: la posada en escena, la direcció, no pot supeditar-se al guió. La veritat és que amb un molt bon guió rarament es fa una mala pel·lícula però, en canvi, d’un mal guió és quasi un miracle que en surti un bon film. És per això que comencem ara una secció sota la fórmula Cinema ben escrit. Volem reivindicar, de manera intermitent però regular, la figura del guionista. Comencem amb Mankiewicz, que escrivia el que dirigia, però després vindran autors que no es van posar mai darrere la càmera, però que ens han deixat un reguitzell de bones pel·lícules. 
 

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

02/10 Divendres

Imatge
17:00 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1950 . VOSE . 138'

El dia en què una actriu rep el premi més prestigiós del món del teatre, quatre assistents a l’acte recorden la seva història. Una dissecció lúcida i penetrant del món teatral mitjançant un dels guions més celebrats de la història del cinema.

 
Imatge
20:00 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1947 . VOSC . 93'

Comparable a 'El cuarto mandamiento' de Welles, en tant que recorregut per la vida d'una família -aquí, de Boston-, aquesta pel.lícula es basa en una novel•la de John P. Marquand.

 

11/10 Diumenge

Imatge
16:30 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1947 . VOSC . 93'

Comparable a 'El cuarto mandamiento' de Welles, en tant que recorregut per la vida d'una família -aquí, de Boston-, aquesta pel.lícula es basa en una novel•la de John P. Marquand.

 

13/10 Dimarts

Imatge
20:00 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1972 . VOSC . 139'

La darrrera pel·lícula de Mankiewicz, que va portar el seu gran art de la paraula als límits, és una dissertació filosòfica sobre el crim comès amb gust i intel·ligència.

 

14/10 Dimecres

Imatge
21:30 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1950 . VOSE . 106'

Una pel·lícula candidata a l'Oscar al millor guió, obra de Mankiewicz i Lesser Samuels.

 

15/10 Dijous

Imatge
18:30 h. | Film
Joseph L. Mankiewicz . 1947 . VOSE . 104'

Una noia vídua comença una nova vida en una casa solitària, habitada, però, pel fantasma del capità de vaixell que hi visqué i que morí anys enrere.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol