Cinema romanès actual 2019

Imatge
Imatge
Data: 
03/05/2019 - 31/05/2019

Aquesta nova edició de la Mostra de cinema romanès actual es compon de sis llargmetratges de ficció i un documental. Són films que s’endinsen en episodis tèrbols de la Segona Guerra Mundial, desgranen el poder de les institucions religioses i exposen la fragilitat de les relacions familiars o la duresa de l’emigració amb la mateixa valentia i contundència amb què ens té acostumats el nou cinema romanès.

El cicle arrenca amb Morometii —un clàssic en blanc i negre— i la seva seqüela de producció recent, i es completa amb els darrers treballs de grans noms d’aquesta cinematografia com són Corneliu Porumboiu, Radu Jude i Radu Muntean, i els aclamats debuts de Daniel Sandu i Ioana Uricaru. La tria també reuneix les cintes més guardonades del darrer any: Îmi este… és la candidata per Romania als Oscars, gran premi en el Festival de Karlovy Vary i millor director en el de Gijón; One Step Behind the Seraphim ha obtingut el premi al millor film romanès del 2018; Lemonade, el de millor director al Festival de Sarajevo; Alice T., el de millor actriu a Locarno, i La família Moromete 2 té el reconeixement del públic, que l’ha convertit en el film més taquiller de l’any a Romania.

Amb la col·laboració de: 

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

03/05 Divendres

Imatge
18:00 h. | Film, Presentació
Stere Gulea . 1988 . VOSE . 142'

El període d’entreguerres va situar Romania a l’esfera d’un procés d’industrialització i modernització urbanística evident. Malgrat tot, el camp va continuar sent el centre de la societat.

Presentació a càrrec de Stere Gulea
 
Imatge
21:30 h. | Film, Presentació
Stere Gulea . 2018 . VOSE . 110'

La seqüela de La família Moromete és un drama en blanc i negre signat tres dècades després de la primera part pel mateix Stere Gulea.

Presentació a càrrec de Stere Gulea
 

04/05 Dissabte

Imatge
19:30 h. | Film
Radu Jude . 2018 . VOSE . 139'

El cineasta Radu Jude continua indagant en episodis foscos de la història amb aquest film que denuncia l’obstinat negacionisme de l’Holocaust a Romania. La protagonista és una directora teatral (alter ego del cineasta) que pretén recrear la massacre d’Odessa del 1941 i es troba les dificultats més imprevistes i ridícules en la comesa.

 

05/05 Diumenge

Imatge
19:00 h. | Film
Daniel Sandu . 2018 . VOSE . 147'

Un noi ingressa en un seminari ortodox als anys noranta, quan Romania intenta consolidar la democràcia enmig de grans problemes econòmics. En aquest context, fer-se capellà era vist com un trampolí cap al futur.

 
Imatge
21:30 h. | Film
Corneliu Porumboiu . 2018 . VOSE . 70'

Després de The Second Game (2014), Porumboiu torna al tema del futbol amb aquest assaig fílmic que parteix de l’esport per tractar qüestions sociopolítiques o fins i tot metafísiques.

 

08/05 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film
Radu Muntean . 2018 . VOSE . 105'

Amb una posada en escena sòbria, aquest film de tall naturalista, ambientat a la Romania contemporània, narra la història d’una adolescent adoptada i bastant rebel que reacciona de manera inesperada quan descobreix que està embarassada.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol