El cinema de propaganda nazi

Imatge
Data: 
08/01/2014 - 19/01/2014

Adolf Hitler va prendre bona nota de les paraules de Lenin quan el revolucionari soviètic va destacar el cinema com la més important de totes les arts.

Uns anys després, la poderosa herència estètica i industrial del cinema de la república de Weimar, que hem revisat recentment, va caure en mans de Goebbels, i els cineastes afins al nacionalsocialisme, com Leni Riefenstahl o Veit Harlan, van recórrer a diversos gèneres i estils per vehicular el culte al nou poder autoritari, l’antisemitisme o la justificació del colonialisme.

No és fàcil veure els sis llargmetratges que ara revisarem, procedents d’arxius alemanys i degudament contextualitzats per especialistes alemanys i catalans.Alhora projectarem alguns documentals contemporanis que il·luminen els mecanismes de producció d’aquella maquinària diabòlica programada per seduir els espectadors amb una ideologia basada en l’odi i la intolerància.

Amb la col·laboració de: 

         

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

08/01 Dimecres

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació
Hans Steinhoff . 1933 . VOSC . 95'

L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro, guanyador dels principals premis de la literatura catalana i que també ha exercit diversos càrrecs de responsabilitat política, enceta les presentacions del cicle que dediquem al cinema de propaganda nazi, una poderossísima arma dissenyada per influenciar l'opinió pública alemanya i també una arma de guerra contra els enemics del règim del Tercer Reich.

Presentació a càrrec de Vicenç Villatoro.
 

09/01 Dijous

Imatge
18:30 h. | Film
Felix Moeller . 2008 . VOSC . 100'

Felix Moeller, director del film que projectem avui, ens presenta aquest documental que ressegueix la biografia de Veit Harlan.

 

10/01 Divendres

Imatge
19:30 h. | Film, Presentació
Hans Steinhoff, Karl Anton, Herbert Maisch . 1941 . VOSC . 135'

Manel Forcano, poeta, hebraista i traductor català, ens presenta aquest film antibritànic protagonitzat per Emil Jannings. Forcano és doctor en filologia semítica per la UB, ha escrit diversos poemaris (va formar part del grup conegut com "Els imparables"), ha ocupat diversos càrrecs en institucions culturals i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.

Presentació a càrrec de Manel Forcano.
 

11/01 Dissabte

Imatge
22:00 h. | Film, Presentació
Gustav Ucicky . 1941 . VOSC . 96'

El filòsof Xavier Antich, president del patronat de la Fundació Tàpies, professor d'Història de les Idees estètiques i director del Màster en Comunicació i Crítica d'Art de la a la Universitat de Girona, i coordinador del Taller de Crítica d'Art del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, ens presenta 'Heimkehr', un film que el govern de Hitler considerava d’interès nacional,

Presentació a càrrec de Xavier Antich.
 

12/01 Diumenge

Imatge
19:00 h. | Film, Presentació
Leni Riefenstahl . 1935 . VOSC . 114'

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, ens presenta 'Triumph des Willens', una dels films amb més anomenada de l'epòca nazi, signat per Leni Riefenstahl.

Presentació a càrrec d’Esteve Riambau.
 

14/01 Dimarts

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació
Eduard von Borsody . 1940 . VOSC . 101'

L'escriptora, guionista i investigadora Cathy de Haan ens presenta un exemple de film concebut per reforçar la moral de les tropes alemanyes un cop iniciada la Segona Guerra Mundial. De Haan és membre de l'Acadèmia Europea de Cinema, de l'Acadèmia Alemanya, del Taller de Guió de l'Institut Superior de Cinema i Televisió de Munich i presideix l'associació OSTPOL, que desenvolupa projectes culturals internacionals.

Presentació a càrrec de Cathy de Haan.
 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol