Els documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) - Sessió 1 (1936-1938)

Set curtmetratges produïts per Luce, anònims, que ens presenta Daniela Aronica. Després de les projeccions, els espectadors podran assistir a un col·loqui amb la comissària del cicle.

Apta per a tots els públics
Dt, 29/11/2016 - 18:30 h.
Sala Laya
Presentació a càrrec de Daniela Aronica i col·loqui posterior a la projecció.
Imatge

Afegiu al vostre calendari

Le organizzazioni falangiste a Palma di Maiorca
Producció Istituto Luce
Itàlia
1936
S/D
10'
Blu-ray

Un curtometratge centrat en el procés de feixistització de Palma de Mallorca, guiat per l'omnímode i nefast camisa negra Arconovaldo Bonacorsi, àlies “comte Rossi”. Dignes d'una pel·lícula de l'Oest, les escenes reconstruïdes de la presa de Porto Cristo.

 
¡Arriba España!
Producció Istituto Luce
Itàlia
1936
italià
VOSE
14'
Blu-ray

Un documental de muntatge ple d'imatges de gran efecte visual que resumeix els primers mesos del conflicte des d'una òptica claramente escorada cap a les consignes falangistes.

 
Sulla soglia di Madrid “La Dolorosa”
Producció Istituto Luce
Itàlia
1937
S/D
9'
Blu-ray

L'espectador és catapultat entre els pavellons en runes de la Ciutat Universitària, als afores de Madrid. El que pretén el films és transmetre la idea d'una caiguda imminent de la capital. Res més lluny del que estava passant a la realitat. Tot i la pèrdua del so original, la banda visual està muntada amb molta cura.

 
La liberazione di Malaga
Producció Istituto Luce
Itàlia
1937
italià
VOSE
13'
Blu-ray

El documental relata l'avenç d'una de les tres columnes en què s'havien enquadrat militars i camises negres procedents d'Itàlia fins a la seva entrada a Màlaga. Cada pla s'ha concebut per traslladar a l'espectador una sensació de solidesa i efectivitat de la maquinària bèl·lica, alhora que les nombroses tropes que omplen els caminos i els vorals de les carreteres semblen entusiasmades.

 
La liberazione di Bilbao
Producció Istituto Luce
Itàlia
1937
italià
VOSE
15'
Blu-ray

Aquest curtmetratge col·loca l'espectador a la zona de combat per convertir-lo en testimoni "presencial". Resulta significatiu, per la notable integració entre fons i forma, el catàleg de tots els tòpics que omplen aquesta mena de reportatges.

 
La fin del frente rojo cantábrico: la toma de Gijón
Producció Istituto Luce
Itàlia
1937
castellà
VE
8'
Blu-ray

L'únic documental que es conserva doblat al castellà: una raresa en tots els sentits. Els documents de l'època recullen testimonis sobre el desconcert creat entre els espectadors per aquesta locució no professional, que va acabar provocant la hilaritat general, amb resultats oposats als desitjats.

 
Volontari
Producció Istituto Luce
Itàlia
1938
S/D
47'
Blu-ray

L'afany per celebrar el renovat impuls de la Guerra va provocar que alguna persona, des de l'Institut Luce, recopilés una antologia dedicada a l'acció del cos expedicionari italià. El muntatge, no obstant, es va realitzar de manera incoherent, i el film va ser immediatament retirat per les protestes dels alts comandaments militars italians.

 
 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol