Els documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) - Sessió 2 (1938-1939)

Segona -i última- sessió de curtmetratges feixistes, sis en total, la majoria produïts per l'Istituto Luce. Tots ells pertanyen als dos darrers anys de guerra, 1938-1939. La sessió comptarà amb una presentació a càrrec de Daniela Aronica, comissària del cicle, i amb una taula rodona amb ella posterior a les projeccions.

Apta per a tots els públics
Dc, 30/11/2016 - 18:30 h.
Sala Laya
Presentació a càrrec de Daniela Aronica i col·loqui posterior a la projecció.
Imatge

Afegiu al vostre calendari

Orfani spagnoli in Italia
Producció Istituto Luce
Itàlia
1938
S/D
11'
Blu-ray

En un intent de guanyar-se les simpaties del públic de la zona "nacional", es va realitzar aquest documental sobre l'acollida dels nens i nenes espanyols en un campament d'estiu prop de Roma. Plànols de la bandera italiana recorden en tot moment a qui es va deure aquesta generosa iniciativa solidària. Des del punt de vista cinematogràfic, l'escena sense dubte més treballada és la que serveix de pròleg al curtmetratge, "documentant" l'horror del que fugien aquells nens espanyols.

 
La tierra del Cid
Producció Istituto Luce
Itàlia
1938
S/D
11'
Blu-ray

Aquest documental de muntatge estableix connexions entre moments culminants de la història d'Espanya i el seu present, també "gloriós". La narració és un calc de la reinterpretació que Mussolini fa de molts capítols de la història d'Itàlia, particularment l'Imperi romà. L'ocasió per a la realització del curtmetratge és la celebració del Primer Consell Nacional de Falange.

 
La battaglia dell’Ebro
Producció Istituto Luce
Itàlia
1938
italià
VOSE
14'
Blu-ray

Compte amb el títol! Ens trobem davant les primeres operacions que es van desenvolupar al llarg del Front de l'Ebre abans de la històrica batalla, en el moment de l'entrada dels nacionals a Catalunya. Una fase del conflicte que va culminar amb les preses de Lleida i Gandesa.

 
Los novios de la muerte. Il film dell'aviazione legionaria nel cielo della Spagna
Editoriale Aeronautica
Itàlia
1938
italià
VOSE
30'
Blu-ray

L'any 1938 dues noves entitats van trencar el monopoli de l'Istituto Luce pel que fa a la producció documental, i el bateig de la Editoriale Aeronautica no va poder ser cinematogràficament més aconseguit. El film és una petita obra mestra del cinema bèl·lic, en què el relat flueix alternant amb calculada dosificació els moments espectaculars del combat aeri amb escenes terrestres més pausades i sempre planificades en funció dels primers.

 
Cielo spagnolo
Prod. Incom
Itàlia
1938
italià
VOSE
19'
Blu-ray

Plantejat per publicitar els avenços de l'aeronàutica italiana, el curtmetratge pot considerar-se una interessant mostra de cinema industrial.

 
¡España una, grande, libre! “Dalla barbarie rossa al trionfo della civiltà fascista”
Giorgio Ferroni, Prod. Incom
Itàlia
1939
italià
VOSE
23'
Blu-ray

Quant a la representació de l'enemic, el cinema feixista va adoptar sense fissures del punt de vista del cinema "nacional". Juntament amb la representació de la dona, es podria fins i tot afirmar que aquest va ser l'únic àmbit on les seves lectures de la "realitat" de la guerra van ser perfectament coincidents. "¡Espanya una, grande, libre!" n'és una clara prova.

Pel que fa a l'aspecte cinematogràfic, aquest curtmetratge és una de les realitzacions de found footage ideològic més aconseguides de tot el cicle.

 
 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol