Festival de Cinema Jueu

Imatge
Imatge
Imatge
Data: 
12/09/2017 - 30/09/2017

La cultura cinematogràfica jueva és àmplia, proteïforme i viva.

Pot ser militant i mostrar-se crítica sobre els orígens del modern Estat d’Israel, com a Junction 48, treballar per salvar-nos la memòria d’una de les gran tragèdies de la humanitat, com és el cas de Mauthausen 2030, celebrar la vida i l’amor com ho fa el darrer film de Radu Mihaileanu -dediquem un cicle als seus films menys coneguts a la nostra terra- o revisar la història per tornar-nos a posar enfront de les responsabilitats individuals i col·lectives com ho sap fer A German Life. Són produccions franceses, russes, alemanyes i israelianes, rodades a Ucraïna, els Estats Units i molts altres llocs, parlades en diferents idiomes, fins i tot en jiddisch, com és el cas dels dos films polonesos dels anys 1936 i 1937, quan el nazisme ja havia posat en marxa la seva maquinària d’odi.

El programa es completa amb una sessió extraordinària dedicada a Ibérica Films, una productora catalana fundada per David Oliver, un alemany jueu que va arribar a Barcelona el 1934 fugint de Hitler.

Aquesta edició està especialment dedicada a Hinda Waiselfisz (Varsòvia, 1935 - Barcelona, 2017), fundadora del festival.

 

Amb la col·laboració de: 

Festival de Cinema Jueu

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

12/09 Dimarts

Imatge
17:00 h. | Film, Presentació

David Oliver, fundador d’Ibérica Films, va néixer el 1880 a la Galítsia dels Carpats en el marc d’una família jueva obligada a fugir dels progroms per instal·lar-se a Bremen el 1905. Interessat per la naixent indústria del cinema, va desenvolupar una gran xarxa de sales que s’estenien d’Amsterdam a Budapest i, el 1915, posseïa un 25% del mercat alemany.

Doña Francisquita
Hans Behrendty . 1934 . VE . 90'
Presentació a càrrec de Mark Oliver prèvia a la projecció (durada aproximada: 1 h).
 
Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

El cineasta romanès establert a França Radu Mihaileanu (`Trahir', 'Le concert') presenta el seu darrer film a la Filmoteca, un drama romàntic que adapta la novel·la homònima de Nicole Krauss i que va suposar un dels darrers papers en el cinema de Derek Jacobi.

The History of Love / La historia del amor
Radu Mihaileanu . 2016 . VOSE . 134'
Presentació i col·loqui amb la participació de Radu Mihaileanu.
 

13/09 Dimecres

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

Gilad Baram, autor de 'Koudelda fotografuje Svatou zemi', i el fotògraf i professor de fotografia Manel Úbeda ens presenten aquest film que ressegueix el trajecte de Josef Koudelka per una de les regions més disputades del planeta.

Koudelka Shooting Holy Land / Kouldeka fotografia Terra Santa
Gilad Baram . 2015 . VOSC . 72'
Presentació a càrrec de Gilad Baram i Manel Úbeda.
 

14/09 Dijous

Imatge
19:00 h. | Film, Presentació

El director Luigi Faccini i Marina Piperno, la seva companya d'aventures cinematogràfiques durant més de quaranta anys, ens presenten el seu darrer llargmetratge, una reflexió sobre el passat a partir de la història personal de la seva família.

Diaspora, ogni fine è un inizio / Diàspora, cada fi és un inici
Luigi Faccini . 2016 . VOSC . 240'
Presentació a càrrec de Luigi Faccini i Marina Piperno.
 

15/09 Divendres

Imatge
17:00 h. | Film, Presentació

Luigi Faccini i Marina Piperno, companys d'aventures cinematogràfiques durant més de quaranta anys, ens presenten aquest film inspirat en la novel·la homònima d'Elio Vittorini.

Garofano rosso / El clavell vermell
Luigi Faccini . 1976 . VOSC . 90'
Presentació i col·loqui amb Luigi Faccini i Marina Piperno.
 
Imatge
21:30 h. | Film
Christian Krönes, Olaf S. Müller, Roland Schrotthofer, Florian Weigensamer . 2016 . VOSC . 113'

Brunhilde Pomsel va treballar com a secretària i escenògrafa del ministre de Propaganda nazi Joseph Paul Goebbels. La seva vida reflecteix les grans ruptures històriques del segle XX. Pomsel deixa clar que els perills del feixisme encara no han estat superats.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol