Germans Taviani: la utopia com a motor

Imatge
Imatge
Imatge

Més informació

Data: 
05/04/2018 - 20/05/2018

Paolovittorio és tal com Marcello Mastroianni es referia als germans toscans Paolo i Vittorio Taviani. I és que, des de la concepció del guió fins a les tasques de direcció, aquest tàndem manté una sintonia creativa perfecta que fa impossible destriar l’aportació de cadascun.

L’experiència directa dels Taviani amb l’ocupació nazi i la posterior vinculació —i decepció— amb el Partit Comunista han conduït el seu discurs personal a intentar trobar un equilibri entre l’individualisme i el marxisme, sempre amb la utopia com a motor.

Rossellini i el neorealisme són els seus grans referents; però lluny d’emular-los, han optat per una narrativa distanciada del naturalisme, amb la ironia i la poesia sempre presents i una tendència clara pels temes històrics i polítics, sovint extrets de grans autors de la literatura universal (Shakespeare, Goethe, Tolstoi, Pirandello...). La Palma d’Or de Cannes (Padre Padrone), l’Ós d’Or de Berlín (Cesar deve morire) i el Lleó d’Or de Venècia per tota la seva carrera destaquen entre els molts guardons que han rebut. Ara és tot un honor rebre Paolo Taviani per a la presentació de l’estrena del seu darrer film, Una questione privata.

Amb la col·laboració de: 

Istituto Italiano di Cultura  Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

05/04 Dijous

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

Rebem Paolo Taviani per presentar l'estrena a la Filmoteca del seu darrer film, escrit, com en tantes altres ocasions, amb el seu germà Vittorio.

Una questione privata
Paolo Taviani . 2017 . VOSC . 85'
Presentació a càrrec de Paolo Taviani.
 

06/04 Divendres

17:30 h. | Altres

El cineasta Paolo Taviani i la seva dona i col·laboradora, la dissenyadora de vestuari Lina Nerli Taviani, participen en un diàleg amb Esteve Riambau i el públic a la sala Laya. Una oportunitat única per conèixer una mica millor la trajectòria artística d'ambdós.

Diàleg smb Paolo Taviani i Lina Nerli Taviani.
 
Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

Paolo Taviani ens presenta un dels seus primers llargmetratges de ficció, un treball d'encàrrec que els va fer mereixedors del premi del Forum of New Cinema al festival de Berlín.

San Michele aveva un gallo / Sant Michele tenia un gall
Paolo Taviani, Vittorio Taviani . 1972 . VOSC . 90'
Presentació a càrrec de Paolo Taviani.
 
Imatge
22:00 h. | Film
Paolo Taviani, Vittorio Taviani, Valentino Orsini . 1963 . VOSC . 100'

Cinc situacions en les quals la inexistència d’una llei del divorci causa enormes dificultats a les parelles protagonistes a la Itàlia del 1963.

 

07/04 Dissabte

Imatge
19:30 h. | Film
Paolo Taviani, Vittorio Taviani . 1980 . VOSE . 115'

La crisi de la joventut italiana i l’alt percentatge de suïcidis entre els joves professionals i universitaris van inspirar aquest film ambientat al camp de la Toscana, on un diplomat d’agronomia intenta organitzar una comuna agrícola a les terres abandonades de San Gimignano.

 

08/04 Diumenge

Imatge
19:00 h. | Film
Paolo Taviani, Vittorio Taviani . 1977 . VOSC . 110'

És la història de Gavino Ledda, un pastor analfabet tiranitzat pel seu pare que va aconseguir superar les seves patètiques condicions de vida fins a arribar a convertir-se en professor de lingüística.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol