Jeanne Moreau, la millor actriu del món

Imatge
Imatge
Data: 
01/08/2018 - 31/08/2018

“La dona és passional, l’actriu és apassionant. Generositat, ardor, complicitat, comprensió de la fragilitat humana, tot això es pot veure a la pantalla quan Jeanne Moreau actua”. Si François Truffaut definia amb aquests termes Jeanne Moreau, Orson Welles simplement deia d’ella que era “la millor actriu del món”.

Al seu torn, Moreau destacava de si mateixa “la capacitat d’anar canviant a mesura que el món ha anat canviant”. I, efectivament, després d’iniciar-se amb una formació clàssica en el teatre i el cinema es va erigir, de sobte, en el rostre icònic de la nova dona europea sorgida a principis dels seixanta.

Louis Malle, amb Ascenseur pour l’échafaud i Les amants, va ser el primer a explotar la sensualitat intel·lectual de l’actriu, i Truffaut la va consagrar com a musa de la Nouvelle Vague amb la història d’amor triangular de Jules et Jim, en què va oferir una interpretació tan insòlita com fresca de la dona alliberada. Aquesta imatge de modernitat també la van potenciar Antonioni, Brook, Losey, Demy, Buñuel, Kazan, Welles i Fassbinder, els quals es van sentir captivats per la veu greu, la manera de caminar, de cantar i de ballar d’una actriu conscient que al seu interior portava “el secret del moviment lunar, la feminitat del món”.
 

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

01/08 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film
François Truffaut . 1967 . VOSC . 107'

Història de la implacable venjança que emprèn una dona quan el seu marit és assassinat el mateix dia del seu casament.

 
Imatge
20:00 h. | Film
Louis Malle . 1965 . VOSC . 120'

La crítica va ressaltar la presència de Jean-Claude Carrière com a coguionista del film, especialment pels components irònics i d’humor negre amb què s’acompanyaven les aventures de dues noies molt particulars en un estat de l’Amèrica Central en plena revolució.

 

02/08 Dijous

Imatge
18:30 h. | Film
Louis Malle . 1958 . VOSC . 86'

Un home queda atrapat a l’ascensor després de matar el marit de la seva amant. Mentrestant, uns adolescents li roben el cotxe, adopten la seva identitat, s’allotgen en un hotel i maten un turista alemany.

 

03/08 Divendres

Imatge
17:00 h. | Film
Philippe Agostini, Raymond Leopold Bruckberger . 1960 . VOSC . 112'

Dues novícies ingressen en un convent. Una ho fa per fugir de la Revolució Francesa, mentre que l’altra abraça amb alegria i ingenuïtat la seva nova situació. Les circumstàncies polítiques del moment porten les monges a assumir el vot de martiri.

 
Imatge
19:30 h. | Film
Louis Malle . 1958 . VOSC . 88'

Al ritme de la música de Brahms, Louis Malle fa una crònica de la societat burgesa -que coneix d’allò més bé- mitjançant el personatge d’una dona i les relacions sentimentals que manté fora del matrimoni.

 

04/08 Dissabte

Imatge
22:00 h. | Film
Louis Malle . 1958 . VOSC . 86'

Un home queda atrapat a l’ascensor després de matar el marit de la seva amant. Mentrestant, uns adolescents li roben el cotxe, adopten la seva identitat, s’allotgen en un hotel i maten un turista alemany.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol