Jørgen Leth, cineasta perfecte

Imatge
Imatge
Data: 
24/05/2017 - 31/05/2017

El 2003, Lars von Trier va projectar a escala internacional qui va ser el seu mestre, Jørgen Leth, reptant-lo a l’exercici de creativitat encotillada que és Cinco condiciones. Però abans, Leth, tot i ser pràcticament un desconegut a casa nostra, ja era un nom de referència del cinema heterodox, sense parangó en el panorama mundial.

Pioner del cinema experimental a Dinamarca, Leth ha fet ús de les seves vivències com a poeta, antropòleg, dramaturg, cònsol honorari d’Haití i periodista cultural i esportiu per explorar les possibilitats i les limitacions del setè art, a partir de la recerca d’una simplicitat formal constantment atenta a l’imprevist i d’un estil que, gairebé sempre, prescindeix de recursos narratius.

Amb una carrera que abasta més de mig segle, ha canalitzat les seves grans passions per contribuir de manera excepcional als documentals esportius -amb una predilecció especial pel ciclisme-, els de dansa, els de viatges i els retrats antropològics. Films que esdevenen assajos reflexius alleugerits amb humor i moments espontanis de joia.
 

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

24/05 Dimecres

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

Un film de Leth de 1967 combinat amb la pel·lícula que, cosignada amb el seu deixeble Lars von Trier, el va fer més conegut entre el gran públic. El mateix Jørgen Leth ens presenta la sessió i ens parla de la seva feina com a cineasta al llarg de més de 50 anys de carrera.

Det perfekte menneske / L'humà perfecte
Jørgen Leth . 1967 . VOSC . 13'
De fem benspaend / Cinc condicions
Jørgen Leth, Lars Von Trier . 2003 . VOSC . 87'
Presentació a càrrec de Jørgen Leth.
 

25/05 Dijous

Imatge
21:30 h. | Film, Presentació
Jørgen Leth . 2010 . VOSC . 85'

Leth visita diverses ciutats del món en què de jove va tenir trobades amoroses, en un intent per recuperar certes imatges i impressions i trobar la veritable naturalesa de l'erotisme.

Presentació a càrrec de Jørgen Leth.
 

26/05 Divendres

Imatge
21:30 h. | Film
Jørgen Leth . 1993 . VOSC . 74'

Documental sobre el jugador danès que va vestir la samarreta del Barça, durant la temporada 1992-1993. El film, que també conté entrevistes a seguidors i a Johan Cruyff, destaca la visió de joc i els moviments propers a la dansa d'aquest futbolista virtuós.

 

27/05 Dissabte

Imatge
21:30 h. | Film

Dos films americans d'un cineasta que ha viatjat moltíssim.

66 scener fra Amerika / 66 escenes d'Amèrica
Jørgen Leth . 1981 . VOSC . 42'
Nye scener fra Amerika / Noves escenes d'Amèrica
Jørgen Leth . 2002 . VOSC . 35'
 

30/05 Dimarts

Imatge
20:00 h. | Film
Jørgen Leth . 1995 . VOSC . 82'

Un documental calidoscòpic sobre Haití rodat al llarg de deu anys i mitjançant el qual Leth trasllada el caos propi del país caribeny a l’estil formal del film.

 

31/05 Dimecres

Imatge
21:30 h. | Film
Jørgen Leth . 1976 . VOSC . 111'

Els millors ciclistes de l’època competeixen en una de les proves més dures d’aquest esport: la París-Roubaix, amb la dificultat afegida dels camins de terra i els carrers de llambordes. El film atorga a la cursa els seus propis herois i truans, que Leth descriu amb una barreja única d’objectivitat i mitomania.

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol