Panorama del cinema jueu

Imatge
Imatge
Imatge
Data: 
20/09/2016 - 09/10/2016

La cultura jueva està estretament lligada al passat de Barcelona, de Catalunya i d’Espanya, cosa que, com és natural, ha marcat les arrels i la història de la ciutat. La diàspora jueva, una de les més antigues de la nostra civilització, comprèn tot un ventall de nacionalitats i de llegats històrics, així com diferents maneres d’entendre i de viure el judaisme.

Aquesta panoràmica que ara acollim -i que aixopluga, d'una banda, el Festival de Cinema Jueu, al setembre, i la Mostra de Cinema Israelià, a l'octubre- recull la diversitat i la relació amb altres cultures, i ho fa amb una actitud oberta. A fi de difondre aquesta diversitat, es projecten pel·lícules de qualitat provada, reconegudes i premiades a festivals internacionals, provinents en la seva majoria de la indústria independent i de cinematografies que no acostumen a arribar a les pantalles del nostre país. El programa d’enguany proposa una reflexió sobre les conseqüències dels desplaçaments forçosos, la violència i l’alteritat.

Ja al mes d’octubre, la presència del cineasta alemany Michael Verhoeven enceta la segona i darrera part d’aquest cicle dedicat a la cultura jueva amb Let’s Go, un drama que és una subtil investigació sobre la complexa idea de la identitat jueva alemanya. Completen el cicle sis documentals israelians de factura recent que reflecteixen algunes de les principals preocupacions en la idiosincràsia jueva actual, com són la dispersió mundial del poble hebreu, l’herència feixuga del passat recent, el conflicte amb l’Estat palestí o l’amor que professa aquesta cultura envers les arts.

Amb la col·laboració de: 

Festival de Cinema Jueu  MediMed     Ambaixada d'Israel a Espanya

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

20/09 Dimarts

Imatge
20:00 h. | Film, Presentació

El poeta, assagista i traductor Arnau Pons presenta el film que obre la nostra mirada a la cultura cinematogràfica jueva, una producció d'Amos Gitai sobre l'assassinat de Yitzhak Rabin.

Rabin, the Last Day / Rabin, l'últim dia
Amos Gitai . 2015 . VOSC . 153'
Presentació a càrrec d'Arnau Pons.
 

21/09 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film, Presentació

Steven Ungerleider, psicòleg esportiu i vicepresident de la Foundation for Global Sports Development i el periodista i historiador Borja Vilallonga són els encarregats de presentar-nos el film 'Munich'72 and Beyond', de Stephen Crisman.

Munich'72 and Beyond
Stephen Crisman . 2016 . VOSE . 42'
Presentació a càrrec de Steven Ungerleider i Borja Vilallonga
 

22/09 Dijous

Imatge
18:30 h. | Film, Presentació

L'historiadora i escriptora Fania Oz-Salzberger, professora d'Història a la Facultat de Dret i al Centre d'Estudis Germànics i Europeus de la Universitat de Haifa i filla d'Amos Oz (amb qui ha escrit 'Els jueus i les paraules'), ens presenta el primer llargmetratge de l'actriu Natalie Portman com a directora.

A Tale of Love and Darkness, amb presentació a càrrec de Fania Oz-Salzberger el dijous 22
Natalie Portman . 2015 . VOSC . 95'
Presentació a càrrec de Fania Oz-Salzberger.
 

23/09 Divendres

Imatge
19:20 h. | Film, Presentació

Isaac Borojovich, supervivent dels camps de concentració nazi; Plàcid Garcia-Planas, periodista i director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i David Serrano, cineasta, professor o assessor del Ministeri de Cultura uruguaià en matèria de memòria històrica, són els encarregats de presentar-nos 'Menazka (La cacerola'), el film del darrer basat en l'experiència del primer.

Menazka (La cacerola)
David Serrano . 2015 . VE . 49'
Presentació a càrrec de David Serrano, Plàcid Garcia-Planas i Isaac Borojovich.
 

24/09 Dissabte

Imatge
21:30 h. | Film
Jérôme Cohen-Olivar . 2015 . VOSC . 102'

Després d’haver deixat el Marroc enmig de les tensions racials motivades per la guerra del Yom Kippur, el fill d'un famós músic jueu viatja al seu país d'origen per enterrar el seu pare.

 

25/09 Diumenge

Imatge
19:00 h. | Film, Presentació

Ariel Schweitzer, historiador del cinema i professora a les Universitats de Tel Aviv i de París, crític a 'Cahers du Cinéma' i autor del llibre 'Le nouveau cinéma israélien (Éditions Yellow Now, 2013), és l'encarregat de parlar-nos del film 'Gett' i dels seus autors, Ronit i Shlomi Elkabetz.

Gett / Gett: El divorcio de Viviane Amsalem
Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz . 2014 . VOSE . 115'
Presentació a càrrec d'Ariel Schweitzer.
 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol