Satyajit Ray: transmetre un món

Data: 
12/03/2013 - 30/03/2013

De Satyajit Ray s’ha dit sovint que era el Luchino Visconti de l’Índia. És cert que tots dos van retratar el crepuscle d’un món, que tots dos participaven d’una certa elegància aristocràtica i que tots dos també comprenien la necessitat d’un canvi social profund.

Però les diferències entre els dos directors també són enormes, i les podem resumir així: Visconti és –o la seva família ha estat–  propietari del món del qual parla, del món que filtra per la càmera i que ens mostra a tots nosaltres, mentre que Ray només se’n considera un usuari eventual i es limita a transmetre’l de generació en generació.

La cèlebre Trilogia d’Apu, la inoblidable Jalsaghar (El saló de música) o Charulata, el drama de la difícil aclimatació als ideals moderns d’una societat que no ho és i que, a més, viu colonitzada pel país que els representa, són algunes de les fites de la filmografia de Ray, un cineasta que cal revisitar de tant en tant per no perdre de vista el que és fonamental.

Amb la col·laboració de: 

   

Afegiu el Cicle al vostre Calendari

iCal | Google Calendar 

13/03 Dimecres

Imatge
20:00 h. | Film
Satyajit Ray . 1956 . VOSC . 104'

En Harirar mor, i la seva vídua comença a treballar de cuinera a casa d’una família mentre tracta de tirar endavant el seu fill, el petit Apu.

 

15/03 Divendres

Imatge
19:30 h. | Film
Satyajit Ray . 1959 . VOSC . 106'

El jove Apu és ara estudiant a la ciutat de Calcuta i ben aviat es convertirà en un home casat. La seva futura dona és l’Aparna, la germana d'un amic.

 

16/03 Dissabte

Imatge
16:30 h. | Film, Presentació
Satyajit Ray . 1964 . VOSE . 117'

Ray adapta un conte de Tagore que explica la història de Charulata, la jove esposa d’un intel·lectual ric que se sent abandonada pel seu espòs, totalment abocat en la publicació d’un diari polític. "El film s’atansa a un camp molt conegut, específicament literari: l’anàlisi de l’amor naixent, el moment precís en què aquest sentiment comença a viure, encara que el personatge que viu aquest moment no n’és del tot conscient" (Henri Micciollo).

 

17/03 Diumenge

Imatge
21:30 h. | Film
Satyajit Ray . 1977 . VOSE . 113'

El 1856, a la capital del regne musulmà d’Oudh, el rei viu dedicat als plaers i a les arts, sense fer atenció als problemes polítics. Una actitud que també mantenen alguns membres de l’aristocràcia, representada per dos fervorosos afeccionats als escacs.

 

20/03 Dimecres

Imatge
18:30 h. | Film
Satyajit Ray . 1959 . VOSC . 106'

El jove Apu és ara estudiant a la ciutat de Calcuta i ben aviat es convertirà en un home casat. La seva futura dona és l’Aparna, la germana d'un amic.

 

21/03 Dijous

Imatge
17:00 h. | Film
Shyam Benegal . 1982 . VOSE . 131'

“'Satyajit Ray' és un documental de testimonis en què Shyam Benegal entrevista Satyajit Ray sobre el seu univers i la seva obra. El director il·lustra les paraules de Ray amb fragments de les seves pel·lícules, cartells, fotogrames i fotografies de la seva família i de Calcuta” (W. van der Heide).

 

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol