Inauguració 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

El 2018 la UNESCO va afegir els coneixements i les tècniques de l’art de construir murs de pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Un llegat cultural que inclou vuit països: Espanya, Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.

Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp)

J.M. MARTÍ ROM, 2006. Catalunya. VC. 30' 

Les barraques de pedra seca i els seus orígens. A Mont-roig del Camp hi ha les cinc barraques declarades Bé Cultural d’Interès Nacional el 2016. S’explica l’experiència del Grup de Sitges en la recerca i la catalogació de barraques arreu de Catalunya. La música incorpora una txalaparta de pedra. També hi intervé Maria Lluïsa Vilaseca, que, juntament amb el seu pare, Salvador Vilaseca, va fer el primer treball sobre barraques d’un municipi en particular: el 1967 van presentar al X Congreso Nacional de Arqueología de Maó la ponència “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Montroig”.

 

Picant pedra

ANTONI MARTÍ, 2018. Catalunya. VC. 33'

Cinquanta anys després de la darrera cuita tradicional, al Forn Gran de Fonteta (BCIN) s’ha tornat a picar pedra calcària, a enfornar i a fer una cuita de calç com en l’època romana. Fonteta i Sant Climent de Peralta eren un dels centres calciners més importants de Catalunya, ja que hi ha inventariats 23 forns de calç.

 

Sessió gratuïta

 

Apta per a tots els públics
Dt, 18/06/2019 - 18:30 h.
Sala Laya
Presentació a càrrec de M. Àngels Blasco, Antoni Martí i J.M. Martí Rom
Imatge

Fitxa tècnica

Versió: 
VC
Durada: 
63'

Afegiu al vostre calendari

Llegenda

S/D. Sense diàlegs VE. Versió espanyola
VO. Versió original VOSC. Versió original subtitulada en català
VC. Versió catalana VOSE. Versió original subtitulada en espanyol